Minivacanță pentru angajați cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. Amenzi pentru cei care nu respectă legea.

MINIVACANȚĂ Angajații din România au primit vești bune, deoarece se apropie o nouă minivacanță cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, care va avea loc pe 15 august.

Întrucât sărbătoarea are loc într-o zi de marți, Guvernul a hotărât încă din decembrie anul trecut să acorde o punte cu weekend-ul, astfel că ziua de luni, 14 august, va fi liberă. Astfel, angajații vor beneficia de patru zile libere, între 12 și 15 august. În luna iunie, bugetarii au avut deja parte de cinci zile libere.

Următoarele zile libere în 2023 vor fi pe 30 noiembrie, când este sărbătorit Sfântul Andrei, și pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României. În continuare, va urma o minivacanță pe 25 și 26 decembrie, de Crăciun.

Conform legislației în vigoare, angajații din România au dreptul la 15 zile libere, în plus față de concediu. Orice alte zile libere sunt anunțate în primele două săptămâni ale anului, pentru a permite atât angajaților, cât și angajatorilor să își planifice programul pe parcursul anului.

În cazul în care angajatorii nu acordă zile libere conform prevederilor legale, ei sunt obligați să ofere compensații, sub formă de timp liber, în următoarele 30 de zile. Dacă acest lucru nu este posibil din diverse motive, angajații au dreptul la un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază.

Pentru angajatorii care nu respectă legea și nu recompensează angajații corespunzător, există consecințe sub formă de amenzi, care pot ajunge între 5000 și 10.000 de lei. Așadar, este important ca angajatorii să respecte drepturile angajaților și să ofere zilele libere cuvenite, pentru a evita astfel de sancțiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare