Minorii care au împlinit vârsta de 16 ani, vor putea călători în străinătate neînsoțiți, cu acordul părinților sau al reprezentanților legali

PROIECT. Un proiect de lege depus la Parlament, prevede călătoria minorilor care au împlinit vârsta de 16 ani, în străinătate neînsoțiți, cu acordul părinților sau al reprezentanților legali.
Propunerea legislativă ar modifica în acest sens Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, precum și Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

“Prin excepție, cetățenii români minori care au împlinit vârsta de 16 ani pot călători în străinătate neînsoțiți, cu acordul părinților ori al reprezentanților legali, în condițiile prezentei legi”, prevede proiectul.

Prin derogare, “organele Poliției de frontieră vor permite ieșirea din România a cetățenilor români minori care au împlinit vârsta de 16 ani titulari ai unui document de călătorie individual sau, după caz, ai unei cărți de identitate și neînsoțiți de o persoană fizică majoră, dacă prezintă o declarație notarială a ambilor părinți sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredințat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă și irevocabilă, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătorești rămase definitivă și irevocabilă, a părintelui supraviețuitor sau a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor, la statul sau statele de destinație, la perioada în care urmează să se desfășoare călătoria, precum și la scopul călătoriei”.

Tot acest proiect de lege prevede că misiunile diplomatice și consulare ale României sunt obligate să sesizeze autoritatea administrației publice centrale cu atribuții în domeniul protecției drepturilor copilului, în ceea ce privește minorii sub 16 ani cetățeni români aflați în străinătate care, din orice motive, nu sunt însoțiți de părinți sau de vreun reprezentant legal, sau care nu se găsesc sub supravegherea legală a unor persoane din străinătate.

Proiectul nu a intrat încă în dezbaterea Senatului și a Camerei Deputaților, acestea fiind for decizional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare