“MINUNE” STATISTICĂ – Pe hârtie stăm bine: Statistica din județul Mureș susține că în pandemie producția și cifra de afaceri din industrie au crescut

ECONOMIE ÎN PANDEMIE. Toți actorii implicați în economia mondială (implicit și cele națională și județeană) – oameni de afaceri, manageri, investitori, specialiști – analizează, dezbat și calculează efectele crizei cauzate de pandemia de coronavirus. Totuși, mai există pe planetă cineva optimist. Sigur, nu cineva implicat direct, ci cu statut de observator, mai degrabă: Statistica județului Mureș.

 

În timp ce Institutul Național de Statistică tocmai a anunțat că, în primele 10 luni ale anului, producţia industrială a scăzut la nivel național cu 11% față de aceeași perioadă din 2019, Direcția Județeană de Statistică Mureș păstrează tonul optimist: la noi, totul e roz cu inflexiuni bombon. S-a revărsat taman aici Cornul Abundenței. Scrierea folosește date din cel mai recent raport oficial al Direcției Județene de Statistică Mureș (aferent perioadei 1 ianuarie – 30 septembrie 2020), girat de șeful instituției, Ioan Matei.

 

Nu “Totul va fi bine”, ci “Totul e bine”

 

În primele 9 luni ale acestui an pandemic (1 ianuarie – 30 septembrie 2020), conform Statisticii mureșene, industria judeţului a mers… mai bine decât anul trecut. Bine, au fost sistate, reduse sau temporizate activități, dar “s-a înregistrat o evoluţie favorabilă în raport cu aceeaşi perioadă a anului precedent”. Astfel, pe hârtiile și tabelele celor de la Statistică, producția industrială din județ a crescut cu 1,6% în volum și cu 2,3% în valoare (cifra de afaceri) față de primele 9 luni ale anului trecut.

 

Până și în privința comerţului exterior realizat de agenţii economici din judeţul Mureș valoarea mărfurilor exportate ar fi crescut în primele 7 luni ale acestui an, față de anul trecut, cu 10,6%! În bani, asta înseamnă că în plină pandemie, când se reduceau și chiar opreau activități industriale, iar granițele erau închise, firmele din industria județului Mureș au exportat mărfuri în valoare de peste 640 de milioane de euro, cu 61,5 milioane de euro mai mult decât în primele 7 luni din 2019 – e drept, rămânem tot cu o balanță comercială negativă (deficit comercial de aproape 420 de milioane de euro), pentru că importăm de peste 1 miliard de euro în 7 luni.

 

Și toate astea s-au realizat cu oameni mai puțini, pentru că sigurul loc în care figurăm cu minus în comparație cu anul trecut este cel al efectivului de angajați: la sfârşitul lunii septembrie 2020, în județul Mureș erau angajați, conform Statisticii județene, 140.102 persoane, cu 2.281 de persoane mai puține decât în septembrie 2019. Nu vă gândiți, însă, la șomaj, pentru că… și numărul șomerilor a scăzut în pandemie (cu 96 de persoane), fiind înregsitrată o rată a șomajului (în septembrie 2020) de doar 2,5% (5.910 mureșeni erau înregistrați ca șomeri).

 

Și, să-ncheiem apoteotic, în plină pandemie, Statistica zice că mureșenii au câștigat mai bine decât anul trecut, media fiind (în septembrie 2020) 3.088 lei net/lună/angajat (cu 226 lei mai mult decât în septembrie 2019). E drept, au crescut și prețurile (în medie cu 5,3%), dar în context general ne-a fost mai bine în pandemie, zic cei de la Statistică: am muncit mai puțin, dar am produs mai mult, am câștigat mai mult și am exportat mai mult. E bine și-n pandemie…

 

Explicația optimismului

 

La final, o explicație a acestui optimism: în acest an, în contextul situației cauzate de pandemia COVID-19, datele statistice operative prezintă un grad de acurateţe mai redus, din cauza dificultăţilor cauzate de măsurile din perioadele stărilor de urgență și de alertă.

 

Aceste dificultăți se traduc prin: accesul dificil la documentele financiar-contabile (cauzat de închiderea anumitor firme, de nefinalizarea la timp a acestor documente, de relaxarea termenelor legale de depunere a documentelor fiscale, de suspendarea temporară sau chiar de încetarea activităţii unui număr semnificativ de firme). Deci, datele oficiale sunt estimări. Făcute cu prea multă larghețe și prea mult optimism în județul Mureș.

 

Cătălin VISCHI, Liviu DAMIAN

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Articole Similare