Mircea Geoană: Vreau ca românii să fie convinși că NATO este serioasă în apărarea întregului teritoriu aliat

POLITICĂ. Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat miercuri seară, la Bruxelles, în cadrul unui interviu în exclusivitate pentru AGERPRES, că dorește ca românii să fie absolut convinși că NATO este foarte serioasă în apărarea întregului teritoriu aliat, inclusiv a României.

Referindu-se la transformarea grupului de luptă din România în brigadă, lucru pentru care autoritățile de la București fac în prezent demersuri, înaltul oficial NATO a spus, printre altele, că acest lucru va fi testat printr-un exercițiu care va avea loc în România în această primăvară.

“Vreau să salut faptul că Franța și alți aliați, împreună cu aliatul țara gazdă, România, se pregătesc foarte serios pentru a putea crea condițiile ca acest grup de luptă să fie, dacă este necesar, adus la nivelul unei brigăzi. Și acest lucru va fi testat printr-un exercițiu pe care îl vom face în România în această primăvară (…) Nu numai în România, ci în toate grupurile de luptă, există un efort conjugat al țărilor care compun acele grupuri de luptă și evident al nostru, al NATO, pentru a fi siguri că avem exerciții militare care să ne permită să practicăm acest lucru”, a spus Mircea Geoană.

El a mai afirmat că “există de foarte multe ori, și este legitim, un interes pentru cantitate: cât de mult, la ce nivel? Noi punem foarte mult accent și pe calitate, pe dimensiunea multidomeniu”.

“Pentru că, de exemplu, în cazul României, Marea Neagră este un caz complex. Și în cazul României este foarte important să avem această perspectivă multidimensională, și cibernetică, și spațială, și de intelligence, și chestiuni legate de marină și submarină în sensul tehnologiilor adaptate la situația de acolo”, a explicat Geoană.

El a ținut să precizeze că grupul de luptă din România se dezvoltă foarte bine. “România își face datoria de țară gazdă, investește și se pregătește pentru acest lucru, iar noi, până la (întâlnirea de la) Vilnius, vom fi siguri că vom avea tot flancul estic exersat până la nivel de brigadă și vom vedea în perioada următoare toate elementele care compun acest lucru”.

“Și, încă o dată, vreau ca bărbații și femeile din România, cei care vor citi acest interviu, să fie absolut convinși că NATO este foarte serioasă în apărarea întregului teritoriu aliat, inclusiv și mai ales – pentru că este vorba despre țara mea – România”, a subliniat secretarul general adjunct al NATO.

În ceea ce privește o posibilă ofensivă ucraineană în această primăvară, despre care a vorbit pentru prima dată secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, oficialul NATO a spus că ucrainenii își calculează foarte bine șansele.

“Putem spune că modul în care și-au planificat recentele contraatacuri – atât în Donbas, cât și în sud – ne arată că sunt lideri militari și lideri politici care știu să își calculeze foarte atent deciziile. De aceea, suntem convinși de faptul că atunci când vor decide, și unde vor decide, și cum vor decide, vor ține cont atât de realitățile de pe teren, cât și de realitățile legate de logistică. Iar secretarul general a spus că este de fapt și un război al logisticii. Și sunt convins că aceste lucruri sunt luate în considerare de partenerii noștri ucraineni și sunt convins că atunci când vor lansa această ofensivă, sau aceste ofensive, la plural, se vor bucura de succes”, a dat asigurări Mircea Geoană.

În acest interviu, Mircea Geoană s-a referit și la modul în care ar putea evolua războiul din Ucraina, la adaptarea sistemelor de supraveghere și interceptare la nivel aerian și antiaerian, dar și la planurile sale de viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare