MOARTEA CĂPRIOAREI – Câte căprioare vor fi împușcate în județul Mureș, în sezonul de vânătoare 2020-2021

VÂNĂTOARE – JUD. MUREȘ. Consiliul Național de Vânătoare a avizat, iar (fostul) ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor (Costel Alexe) a emis ordinul privind „cotele de recoltă pentru specia căprior (Capreolus capreolus)” în actualul sezon de vânătoare (respectiv, perioada aprilie 2020 – aprilie 2021).

 

Conform ordinului (care, n-avem dubii că nu o să fie respectat, în caz contrar gestionarii fondurilor cinegetice vor fi sancționați – formularea oficială este “atrage răspunderea potrivit legii și clauzelor contractelor de gestionare”), pe cele 63 de fonduri de vânătoare din județul Mureș vor fi împușcate 1.341 exemplare de căprior. La nivel național, județul Mureș se clasează pe locul 4 în acest top al vânării de căprioare (doar în Arad, Bihor și Timiș se vor împușca mai multe căprioare).

 

Pentru vânători și cei cu stomacul insensibil, o defalcare. În acest sezon de vânătoare, în județul Mureș vor fi omorâți/omorâte 354 masculi trofeu, 556 masculi selecție și 431 femele tineret (exemplare cu vârsta sub 1 an) din specia căprior (Capreolus capreolus).

 

Cele mai multe exemplare de căprior vor fi omorâte pe fondurile de vânătoare 62 Gănești (gestionat de Asociația Diana Mureș) – 64 de căpriori/căprioare; 22 Voivodeni (gestionat de Asociația de Vânătoare Ecosilva) – 62 de căpriori/căprioare; 15 Glodeni (gestionat de Asociația de Vânătoare și Pescuit Sportiv Băla) – 54 de căpriori/căprioare; 11 Grebeniș (gestionat de Asociația de Vânătoare Genesis) – 52 de căpriori/căprioare; 6 Dătășeni (gestionat de Asociația de Vânătoare și Pescuit Sportiv Zimbrul) – 50 de căpriori/căprioare.

 

Atât am avut de comunicat… Pen’ că discutam despre o scriere a domnului Labiș, despre vânătoarea ca hobby, despre metoda lipsită de fair-play a uciderii căpriorului (prin ademenire cu chemători mecanice), despre lanțul trofic (cu reglarea populației de căpriori prin glonț vs. reglarea naturală a populației, căpriorii fiind hrană pentru lupi, râși, urși) și despre mirarea mimată privind avansarea animalelor sălbatice în zonele locuite (deși este logică, în contextul în care le lipsim de hrana naturală).

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare