Modernizarea agriculturii prin fonduri europene

AGRICULTURĂ. În ultimii ani, fondurile europene au devenit un pilon esențial pentru dezvoltarea agriculturii în România. Cu toate acestea, în actualul exercițiu financiar, fondurile disponibile sunt mai mici comparativ cu anii precedenți. Chiar și așa, mulți fermieri au reușit să-și modernizeze exploatațiile și să își crească semnificativ producția.

Împreună pentru dezvoltare
Un exemplu de succes vine din județul Ialomița, în comuna Scânteia, unde fermierii din două comune vecine s-au unit într-o asociație pentru a accesa fonduri europene. Aceștia gestionează peste 8.000 de hectare de teren agricol și au reușit să obțină peste 6 milioane de euro prin mai multe proiecte europene. Fondurile au fost utilizate pentru instalarea a trei stații mari de pompare, peste 20 de stații mici și o rețea de conducte subterane, fără ca asociația să contribuie financiar.

Tehnologie de vârf pentru agricultură
Noile stații de pompare, achiziționate cu fonduri europene, sunt echipate cu tehnologie de ultimă generație, fiind controlabile de la distanță prin internet și smartphone. Acest lucru permite fermierilor să monitorizeze și să gestioneze irigațiile chiar și atunci când sunt în concediu. Modernizarea a fost esențială, având în vedere că echipamentele vechi, moștenite de la fostele IAS-uri din perioada comunistă, aveau peste 50 de ani.

Impactul asupra producției
Investițiile în irigații au avut un impact imediat asupra producției agricole. Marian Șamit, președintele asociației, a declarat că randamentul terenurilor irigate a crescut semnificativ, de la 400 kg/ha la 4500 kg/ha la grâu și de la 2000 kg/ha la 16000 kg/ha la porumb. În plus, irigațiile au permis obținerea a două recolte pe an de pe aceleași suprafețe.

Provocările actualului exercițiu financiar
Deși sunt disponibile peste 400 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii de irigații la nivel național, fondurile acordate per fermă sunt mai mici decât în exercițiul anterior. Totuși, interesul rămâne ridicat, iar cererile pentru finanțare se pot depune online pe site-ul AFIR până la 15 iulie.

Viticultura – un model de absorbție a fondurilor europene
Viticultura a avut cel mai mare grad de absorbție a fondurilor europene, aproape 100%. Familia Savu este un exemplu elocvent în acest sens. Sergiu Savu a renunțat la o carieră în arhitectură pentru a se dedica viticulturii. Crama familiei produce 11 sortimente de vin și a accesat fonduri europene pentru a replanta trei hectare de vie și pentru a dota crama cu echipamente moderne. Investițiile s-au ridicat la 220.000 de euro, din care 70% au fost acoperiți prin finanțare europeană.

Probleme și soluții
Nu toate proiectele se desfășoară fără probleme. Alin Lupuleasa, un tânăr fermier din Vaslui, se confruntă cu dificultăți după ce proiectul său de 200.000 de euro a fost anulat. Deși a trecut cu brio de trei controale, autoritățile au blocat ultima tranșă de finanțare și i-au sesizat conturile, acuzându-l că utilajele achiziționate au fost folosite în scopuri personale. În prezent, Alin își caută dreptatea în instanță.
Absorbția fondurilor europene a adus numeroase beneficii agriculturii românești, de la modernizarea echipamentelor la creșterea productivității. Cu toate acestea, procesul de accesare și implementare a acestor fonduri poate fi plin de provocări. În ciuda dificultăților, fermierii români continuă să investească în tehnologie și infrastructură, transformând agricultura într-un sector competitiv la nivel european.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare