Modificări majore privind voucherele de vacanță în 2023: Cine va fi afectat

SOCIAL. Vestea proastă pentru beneficiarii voucherele de vacanță vine în 2023, odată cu măsurile propuse de Guvern pentru acoperirea deficitului bugetar. În prezent, toți angajații din instituțiile de stat beneficiază de aceste tichete, însă în viitorul apropiat, unii bugetari ar putea fi excluși din lista beneficiarilor. Conform noilor propuneri, voucherele de vacanță vor fi acordate doar celor care au venituri brute sub 10.000 de lei, iar cei cu venituri mai mari vor fi tăiați de pe lista de beneficiari.

În plus, alte măsuri propuse de coaliția de guvernare includ schimbări în acordarea indemnizațiilor de hrană, care vor fi limitate doar pentru cei cu venituri sub 10.000 de lei. De asemenea, numărul funcțiilor de conducere la stat ar putea fi redus, în efortul de a reduce cheltuielile. Acordarea voucherelelor de vacanță generează anual un impact bugetar de aproximativ 1,5 miliarde de lei, având o valoare unitară de 1.450 de lei.

Voucherele de vacanță sunt un beneficiu acordat angajaților din instituțiile de stat, oferindu-le posibilitatea de a le folosi în scop turistic, pe teritoriul României. Acestea nu pot fi utilizate în străinătate, conform prevederilor legale, și reprezintă un bonus pentru bugetari și o metodă de fidelizare a angajaților. Totuși, persoanele care lucrează în mai multe instituții beneficiază doar o singură dată de tichetele de vacanță.

Pe de altă parte, în luna iunie, Senatul a adoptat tacit un proiect de lege care prevede acordarea voucherelelor de vacanță și angajaților din sectorul privat. Această schimbare, dacă va fi implementată până pe 21 decembrie 2026, va avea un impact bugetar semnificativ, de peste 6 miliarde de lei. Motivul invocat în expunerea de motive a proiectului este eliminarea discrepanțelor dintre bugetari și salariații din sectorul privat.

Astfel, eliminarea diferențelor dintre cele două categorii de salariați ar putea aduce beneficii atât pentru economie, cât și pentru industria turismului și activităților conexe, cum ar fi HoReCa, industria alimentară, industria de transport, servicii și comerț. În ciuda potențialelor modificări, rămâne de văzut cum vor evolua aceste propuneri și cum vor fi afectați în final beneficiarii voucherelelor de vacanță din România.

1 comment
  1. Voucherul de vacanta e platit de angajat prin impozitarea normei de hrana, 45 la suta. El.plateste si 10 la suta impozit, anterior promirii voucherului. In total, un bugetar plateste peste 1600 pe un card incarcat cu 1450.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare