Modificări propuse în legislația rutieră: aptitudini mentale pentru șoferi și fișe medicale mai detaliate

MODIFICĂRI. Ministerul Afacerilor Interne din România a propus schimbări semnificative în legislația rutieră, care vor lua în considerare nu doar afecțiunile fizice, ci și aptitudinile mentale ale șoferilor. Aceste modificări sunt menite să îmbunătățească siguranța rutieră și să reducă incidentele de violență pe șosele. Una dintre propuneri presupune ca medicii care monitorizează persoane cu permis de conducere să recomande consultarea unui psiholog dacă observă simptome sau probleme mentale. Dacă psihologul ajunge la concluzia că șoferul este inapt să conducă, acest lucru trebuie raportat poliției rutiere, care poate retrage permisul de conducere. Toate aceste proceduri ar trebui să se desfășoare într-un termen de maximum 3 zile lucrătoare.

Până în prezent, normele rutiere se concentrau exclusiv pe evaluarea stării de sănătate fizică a șoferilor. Cu aceste modificări, se urmărește să se identifice și să se acționeze asupra factorilor de risc legați de sănătatea mentală a șoferilor. Această schimbare vine în contextul creșterii încălcării regulilor de circulație și a incidentelor de violență din trafic.

În România, anual se eliberează peste un milion de permise de conducere, iar această schimbare vizează atât șoferii care obțin un permis pentru prima dată, cât și cei care trebuie să-și schimbe permisul din diverse motive.

Ce implică obținerea fișei medicale auto

Pentru a obține un permis de conducere, este necesară o fișă medicală care atestă aptitudinea șoferului pentru a conduce un vehicul în siguranță. Fișa medicală trebuie să includă mai multe tipuri de analize și examinări, cum ar fi cele legate de medicina internă, ortopedie, traumatologie, neurologie, psihiatrie, oftalmologie, otorinolaringologie (ORL) și, în anumite cazuri, pneumologie.

De asemenea, fișa medicală pentru șoferi profesioniști poate implica și analize suplimentare privind glicemia, colesterolul, examene de urină sau testele relevante pentru HIV.

Unde puteți obține o fișă medicală auto

Fișa medicală auto poate fi obținută în orice clinică medicală autorizată să elibereze astfel de documente. Este important să vă interesați în prealabil despre timpul necesar pentru obținerea fișei medicale și să căutați clinicile cu o bună reputație care pot oferi servicii de cea mai bună calitate.

Costul fișei medicale pentru permisul auto

Prețul pentru obținerea unei fișe medicale auto variază în funcție de clinică, dar în general se situează între 150 și 200 de lei. Anumite clinici medicale pot oferi pachete promoționale care includ și alte servicii medicale pe lângă cele necesare pentru fișa medicală auto.

Fișa medicală pentru șoferii profesioniști

Șoferii profesioniști, precum șoferii de transport public sau camionagii, trebuie să obțină un aviz medical anual. Acest proces implică un număr mai mare de analize, inclusiv cele legate de glicemie, colesterol, examene de urină și analize pentru depistarea HIV.

Aceste schimbări propuse în legislația rutieră reprezintă un pas important către asigurarea siguranței rutiere și prevenirea incidentelor cauzate de factori de risc legați de sănătatea mintală a șoferilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare