Modificări viitoare ale programului Rabla pentru automobile românești

PROGRAMUL RABLA. Astăzi, 19 martie 2024, a fost lansat oficial Programul Rabla la Craiova, dar această inițiativă ar putea suferi modificări semnificative în viitor. Premierul Marcel Ciolacu dorește o revizuire a programului, astfel încât statul să acorde subvenții doar pentru achiziționarea de mașini produse în România.

În cadrul programului Rabla Plus și Rabla Clasic, deschise pentru toți șoferii care doresc să-și schimbe mașinile vechi cu unele noi, apare o dezbatere privind posibilitatea introducerii exclusiv a producătorilor auto români, cum ar fi Dacia și Ford, așa cum a sugerat premierul la începutul acestui an. Această propunere a generat discuții în rândul dealerilor auto, care consideră că piața ar trebui să rămână liberă pentru alegerea clienților.

Programul Rabla acoperă și mașinile de dimensiuni mici, tot mai populare printre părinți pentru copiii lor. În acest an, subvențiile la Rabla Plus s-au redus la jumătate, iar o noutate constă în introducerea unui autocolant care trebuie lipit pe parbriz sau lunetă și menținut timp de un an, pentru monitorizare.

Programele Rabla sunt împărțite în etape:
Rabla Clasic: Sesiunea 19 martie – 19 aprilie 2024 pentru persoane juridice și instituții publice, respectiv sesiunea 19 martie – 25 noiembrie 2024 pentru persoane fizice.
Rabla Plus: Etapa I: 19 martie – 19 aprilie 2024 pentru persoane juridice și instituții publice, și etapa I: 19 martie – 18 august 2024 pentru persoane fizice. Etapa a II-a: 19 august – 19 septembrie 2024 pentru persoane juridice și instituții publice, și etapa a II-a: 19 august – 25 noiembrie 2024 pentru persoane fizice.

Ministerul Mediului stabilește finanțarea acordată în cadrul programelor, precum și ecobonusurile adiționale acordate la prima de casare. Ecobonusurile variază în funcție de eficiența energetică a autovehiculelor, de la cele electrice, hibride, până la cele echipate cu motorizare GPL/GNC.

Prin Rabla Plus, beneficiarii primesc un ecotichet la achiziționarea unui autovehicul nou în schimbul predării unuia sau mai multor autovehicule uzate, în funcție de etapă și de valoarea mașinii achiziționate. Institutțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale pot beneficia de prima de casare fără a fi obligate să predea autovehicule uzate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare