Moștenitorii de terenurile agricole vor putea efectua procesul de succesiune la nivelul primăriei fără a suporta nicio taxă

AGRICULTURĂ. O veste extraordinară se conturează pentru proprietarii de terenuri agricole în România. Un proiect de lege inovator ce se referă la procedura de succesiune, care include și terenurile agricole, se află în prezent în cursul procesului parlamentar.

În eventualitatea obținerii aprobării favorabile din partea Executivului, moștenitorii vor putea efectua procesul de succesiune la nivelul primăriei fără a suporta nicio taxă.

Inițiativa acestui proiect de lege provine de la noul Ministru al Agriculturii, deputatul Florin Barbu, care dorește să simplifice și să faciliteze procesul de succesiune într-o manieră complet gratuită.

Oficialul a subliniat că această inițiativă a luat naștere ca urmare a necesității de a continua și finaliza procesele de cadastrare și înregistrare a tuturor proprietăților imobiliare din țară. „Este un prim pas. Ideea mi-a venit din teren, fiind deputat în Olt și interacționând cu mulți cetățeni din sudul țării. Un exemplu ar fi Corabia, unde există un singur notar responsabil pentru 22 de unități administrativ-teritoriale, iar programarea pentru succesiune necesită mult timp. Oamenii au fost programați pentru anii 2026-2027. Dacă ne dorim progrese în domeniul agriculturii, dacă ne dorim să realizăm comasarea terenurilor, ar trebui să permitem unităților administrative și secretarilor primăriilor să implementeze acest plan de ieșire din indiviziune pentru fiecare moștenitor”, a explicat Florin Barbu.

În prezent, proiectul de lege se află în etapa de analiză și dezbatere în cadrul Comisiei de Agricultură și Comisiei Juridice din Camera Deputaților.

Pentru a fi adoptat și a deveni lege, proiectul trebuie să treacă prin procesul de vot în Parlament. După obținerea aprobării din partea Parlamentului, acesta va fi transmis președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

În paralel, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a finalizat, în primele șapte luni ale anului 2023, înregistrările sistematice ale proprietăților în 29 de comune. Până acum, ANCPI a înregistrat gratuit proprietățile în evidențele cadastrale și de carte funciară din 197 de localități și 22.634 de sectoare cadastrale prin intermediul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF).

ANCPI, o instituție guvernamentală subordonată Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a proprietăților în cadrul sistemului integrat de cadastru și carte funciară, fără costuri pentru cetățeni, în 2.395 de unități administrative-teritoriale (UAT), acoperind 80% din totalul de 3.181.

Aria geografică în care se vor deschide noi cărți funciare acoperă aproximativ 7 milioane de hectare. Finanțarea acestor activități este asigurată din veniturile proprii ale ANCPI și din surse europene nerambursabile, prin intermediul Programului Operațional Regional (POR) 2014 – 2020.

Din cele 197 de localități în care au fost finalizate înregistrările sistematice ale proprietăților, 76 au beneficiat de fonduri europene prin intermediul proiectului major „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, finanțat tot prin POR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare