Modificări semnificative la Codul Rutier

CIRCULAȚIE. Un proiect de hotărâre guvernamentală vine cu mai multe modificări semnificative la Codul Rutier, dintre care una dintre cele mai notabile se referă la clarificarea regulilor privind înmatricularea vehiculelor furate.
Printre schimbările propuse se numără și introducerea numerelor de înmatriculare la nivelul primăriilor, cu o serie de cifre ca indicativ.
În prezent, conform Codului Rutier, pentru a impune restricții în procesul de înmatriculare a autoturismelor și remorcilor, sunt necesare două condiții: acestea trebuie să fie raportate ca furate atât în România, cât și în străinătate. Totuși, conform Ministerului Afacerilor Interne, multe dintre mașinile furate în afara țării nu sunt aduse la cunoștința autorităților române, ceea ce ar putea să submineze eficacitatea restricției de înmatriculare în cazul vehiculelor căutate la nivel internațional. Astfel, se propune ca autoturismele să fie blocate în procesul de înmatriculare numai dacă îndeplinesc una dintre condiții, și nu ambele.
Un alt aspect al proiectului se referă la schimbarea normelor privind plăcuțele de înregistrare pentru vehiculele lente, cum ar fi tramvaiele, troleibuzele, mopedele și utilajele agricole. Acestea vor păstra culoarea galbenă, însă în locul abrevierii numelui localității, se va introduce un indicativ format din cifre.
În plus, proiectul propune ca plăcuțele de înmatriculare pentru vehiculele înregistrate în instituții precum Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Protecție și Pază și eventual Serviciul Român de Informații să includă abrevierea numelui instituției în majuscule, urmată de un număr de ordine.
Proiectul de hotărâre mai vizează și ajustarea regimului eliberării permisului internațional de conducere (PIC), astfel încât și Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări (DPCI) din cadrul MAI să fie abilitată să emită acest document. Până acum, numai Automobil Club Român (ACR) avea această atribuție. Conform proiectului, acesta nu afectează activitatea asociațiilor autorizate să elibereze PIC.
Permisul Internațional de Conducere (PIC) este oferit șoferilor care operează în străinătate, reprezentând o versiune tradusă și legalizată a permisului auto național în șapte limbi internaționale, fiind recunoscut de toate țările semnatare ale Convenției de la Viena din 1968 privind traficul rutier.