Cristian Chirteș și Ciprian Dobre

MOTIVUL CONFRUNTĂRII – Se ascut săbiile în PNL Mureș: Ciprian Dobre candidează împotriva lui Cristian Chirteș pentru președinția partidului

ANALIZA UNUI FAPT. Fostul președinte al PNL Mureș, fost deputat, fost prefect, fost președinte al Consiliului Județean Mureș, Ciprian Dobre, și-a anunțat public candidatura la președinția filialei județene (funcție deținută acum de senatorul Cristian Chirteș), în tandem cu doctorul Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de la Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, ultimul anunțându-și candidatura la conducerea filialei PNL Târgu Mureș (funcție deținută acum de tânărul Ervin Molnar, 43 de ani, deputat, fost director general la Administrația Națională Apele Române, unul dintre “locotenenții” lui Chirteș).

 

Practic, după mulți ani, în PNL Mureș există o competiție reală pentru ocuparea structurilor de conducere, care au fost acaparate de “gașca” (spunea Dobre) actualului senator Cristian Chirteș, președintele în funcția al filialei județene. O competiție generată, spunea Dobre, lipsa spiritului de echipă care a cauzat rezultate extrem de slabe în alegeri, o competiție generată, spunea Suciu, de “promovarea mediocrităţii și marginalizarea oamenilor de afaceri, a intelectualilor, a artiştilor”.

 

Cine e Chirteș

 

Cristian Ioan Chirteș (49 de ani), originar din comuna Ibănești, aflat la al treilea mandat consecutiv de parlamentar (după cel de deputat în 2012-2016 și cele de senator în 2016-2020 și cel prezent, din 2020), a fost vicepreședinte al CJ Mureș (în mandatul 2008-2012), de profesie inginer silvic, a fost director al Direcției Silvice Mureș (2005-2008).

 

El are un blog pe care a consemnat că l-au „marcat profund cuvintele marelui scriitor Augustin Buzura, care, în romanul „Fețele Tăcerii” scrie că oamenii nu trebuie să se transforme în funcții, ci să își păstreze, înainte de toate, omenia și firescul”. Atât de “tare” l-a marcat pe actualul senator PNL Mureș spusele lui Buzura despre faptul că “oamenii nu trebuie să se transforme în funcții”, că la intrarea în Parlament (2012) și-a “conservat” postul public pe care-l ocupa, de director comercial al Direcției Silvice Mureș (pe care îl păstrează blocat de 9 ani, pentru sine, pentru când nu va mai fi parlamentar – faptul este posibil printr-o chichiță legislativă făcută tot de parlamentari, la care au apelat și continuă să apeleze majoritatea aleșilor din Parlament).

 

Chirteș a fost ales președinte al PNL Mureș după retragerea lui Dobre, în aprilie 2017 (după o înfruntare cu Doru Oprișcan, pe care l-a învins cu 180 de voturi vs. 108 voturi). În acest mandat, Chirteș, care este un susținător public al actualului președinte PNL Ludovic Orban (foto mic stânga cu ambii) la alegerile interne pentru șefia partidului, este vicelider al Grupului parlamentar PNL din Senat și preşedintele Comisiei comune permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI.

 

Cine e Dobre

 

Ciprian Minodor Dobre (50 de ani), originar din Târgu Mureș, de profesie jurist (din 1997 – a fost avocat în Baroul Mureș -, până atunci a fost mecanic de întreținere la Azomureș), a fost prefect de Mureș (2005-2008), vicepreședinte CJ Mureș (2008), deputat (2008-2012), președinte al CJ Mureș (2012-2016).

 

În 2016, înaintea campaniei electorale, DNA l-a pus sub urmărire pe Dobre pentru următoarele fapte penale care ar fi fost comise în timpul mandatului său de prefect: luare de mită, spălare de bani, folosirea influenţei pentru obţinerea de foloase necuvenite. Dobre s-a retras din prim-planul politicii, “până la lămurirea situației”. În august 2020, DNA a anunțat clasarea dosarului Dobre, pentru că l-au întocmit prost și n-aveau nicio șansă să câștige.

 

Politic, Dobre a fost mereu președinte la PNL: în 1999, când a devenit membru de partid, a preluat șefia TNL Târgu Mureș, iar din 2001 și până în 2016 (când s-a retras, după anunțul DNA) a fost președinte PNL Mureș (s-a suspendat, conform legii, în perioada când era prefect). Dobre este unul dintre susținătorii publici ai prim-ministrului Florin Cîțu în alegerile pentru președinția PNL.

 

De ce se întâmplă asta

 

O observație de final: ce se întâmplă acum în PNL? Înaintea alegerilor interne pentru (noua) conducerea PNL, în unele filiale, de regulă în cele care și-au exprimat susținerea pentru Ludovic Orban și nu au retractat-o (pentru că au fost cazuri: de exemplu, PNL Maramureș, care și-a anunțat public susținerea pentru Orban și după două săptămâni au anunțat, la fel de public, că-l susțin pe Cîțu), cum este cea din județul Mureș, s-au constituit grupări care încearcă schimbarea conducerii județene – pentru cei mai puțin familiarizați, acestea fiind cele care decid componența delegațiilor pentru Congresul național de alegeri, acolo unde se va alege între Orban și Cîțu.

 

Sigur competiția electorală de orice natură este benefică, democratică. Am explicat doar de ce, brusc, în atât de multe filiale județene ale PNL se ascut săbiile electorale: pentru că semnalul dat de la cel mai înalt nivel politic/de influență este ca PNL să-și schimbe președintele – cel de la nivel central. Iar filialele județene sunt importante în contextul în care acestea au conduceri care-l susțin pe vechiul/actualul președinte. Scenariul central și ordinul politic este ca aceste redute proOrban să fie cucerite de tabăra proCîțu, pentru a forma o majoritate numerică în privința delegaților PNL care se vor duce-n septembrie la București să voteze (noul) președintele partidului.

 

Cătălin VISCHI

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare