Muflonul – animalul aclimatizat în România în anii ‘80

ȘTIAȚI CĂ? Satul Negureni, de lângă comuna Băneasa, în apropiere de granița cu Bulgaria este locul în care se găsește „tărâmul muflonilor” , o rezervație de 300 de hectare care adăpostește 65 de exemplare din această specie. Potrivit îngrijitorilor, exemplarele din țara noastră au fost aduse în Romania din Italia special pentru a popula o rezervație de vânătoare, la dispoziția dictatorului Nicolae Ceusescu în anii 80. Mare vânător, acesta auzise de valoarea de trofeu a coarnelor de muflon și a decis să aclimatizeze acest animal asemănător mult cu un berbec.

Muflonul, numit și oaie sălbatică europeană (Ovis ammon musimon), este strămoșul oii domestice. Are lungimea corpului de 1,1-1,3 m, coada de 3–6 cm și înălțimea la greabăn de 60–80 cm. Greutatea poate atinge 50 kg. Poate face salturi de 2 metri înălțime și 3–4 m lungime.

Aspectul general al muflonului este asemănător cu al berbecului. Mai ales masculul are coarne inelate, puternice și răsucite. Acestea cresc în spirală odată cu vârsta animalului, putând ajunge la 90 cm. Femelele poartă uneori și ele coarne, mai mici, de până la 10–12 cm. Copita este la fel cu cea a oii domestice.

Muflonul sau „oaia sălbatică” este prezentă mai ales în America de Sud și de Nord, dar există exemplare și în zona Mării Mediterane, în provinciile italiene Sicilia și Sardinia.

Anii au trecut, muflonii s-au aclimatizat. Ei sunt crescuți în continuare pentru a fi vânați.
Pentru a vâna un muflon taxa este de 2000 de euro, iar cei care vor sa ia trofeul acasă (coarnele) trebuie sa mai plătească 3000 de euro. Sezonul de vânătoare pentru această specie de animale este între 15 septembrie şi 15 decembrie.

De creșterea muflonilor aflați la noi în tară se ocupă salariații Ocolului Silvic Băneasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare