MUREȘ – Când încep efectiv zborurile pe Aeroportul Transilvania

AEROPORT. Pista de decolare-aterizare a Aeroportului Transilvania a fost reabilitată, lucrările au fost recepționate, aeroportul e operațional, însă mare întrebare, rămasă deocamdată fără răspuns, este: când se vor relua efectiv zborurile (cele programate, acum fiind indisponibile).

 

Dilema este legitimă, în contextul în care  ieri a avut loc aterizarea și apoi decolarea unei curse charter spre Antalya, organizate de un touroperator român, astăzi o companie low-cost face o cursă Tîrgu Mureș – Dortmund (Germania), iar Consiliul Județean (CJ) Mureș, care are în subordine regia autonomă care administrează aeroportul Transilvania a anunțat, ca un răsuflat de ușurare, că “promisiunea făcută mureşenilor este îndeplinită!”, semnalând decolarea primei curse internaţionale pe pista renovată.

 

Vestea bună este nu că aeroportul e operațional (asta nu e similar cu reluarea zborurilor – cel din Maramureș a primit acest statut mai repede decât Aeoportul  Transilvania și zborurile încă nu au fost reluate), ci că, cel puțin cursele externe ale operatorului low-cost Wizzair sunt, într-adevăr reluate. Conform companiei aeronautice, pentru cele patru destinații externe pe care operează din și de pe Aeroportul Transilvania se pot cumpăra deja bilete. Astfel, pentru ruta Târgu Mureș – München (cu aterizare pe Memmingen, în vest) zborurile încep din 29 iunie, pentru ruta Tîrgu Mureș – Dortumund din 30 iunie, pentru ruta Tîrgu Mureș – Londra din 17 septembrie, iar pentru ruta Tîrgu Mureș – Budapesta din 20 septembrie).

 

Încă nu au fost reluate zborurile interne Tîrgu Mureș – București, decizia în acest sens (privind reluarea curselor interne) aparținând exclusiv operatorului (în cazul de față Tarom).

 

Ce s-a făcut în timpul sistării zborurilor

 

În timpul sistării zborurilor de pe Aeroportul Transilvania s-a efectuat reparația capitală a pistei de decolare-aterizare în lungime de 2.010 metri și lățime de  45 de metri, aceasta fiind edificată în urmă cu 50 de ani (1968).

 

Practic, s-a refăcut calea de rulare, care apoi a fost racordată la pistă, s-a refăcut platforma de îmbarcare-debarcare, precum și drumul spre platformă, s-au marcat suprafețele de mișcare, s-au efectuat lucrări de canalizare pluvială și de balizaj (echipamente montate pe sistemul rutier al pistei şi pe dispozitivele luminoase de apropiere, în uzina electrică şi în turnul de control), instalații electrice și terasamente.

 

 

Calendarul reabilitării de la aeroport

 

2016:

6 octombrie – Aeroportul Internațional Transilvania anunță suspendarea zborurilor pe o perioadă de o săptămână pentru reparații curente la pista de aterizare-decolare.

17 noiembrie – Wizzair anunță mutarea zborurilor pe aeroportul din Cluj-Napoca și subliniază necesitatea unei reparații capitale a pistei. Nu se poate obține finanțare europeană pentru lucrări, iar CJ Mureș își asumă finanțarea din bugetul județului.

21 decembrie – CJ Mureș a aprobat 77 de milioane de lei pentru reparația capitală a pistei Aeroportului Internațional “Transilvania”. Se emite speranța că aeroportul va putea fi redeschis la 1 decembrie 2017.

 

2017:

2 iunie – a fost lansată licitația pentru reparația pistei.

7 septembrie – a fost desemnat câștigatorul licitației: asocierea de firme PORR Construct și Geiger Transilvania. Valoarea de atribuire a fost de 53.535.999 lei.

2 octombrie – Autoritatea Aeronautică Civilă Română acordă Aeroportului Internațional Transilvania certificatul de aerodrom la standarde europene.

3 octombrie – a fost emis ordinul de începere a lucrărilor la pistă.

4 octombrie – dreptul de administrare a terenurilor a fost retransmis către Consiliul Judeţean Mureş.

5 octombrie – amplasamentul a fost predat constructorului.

 

2018:

Aprilie 2018 – CJ Mureș alocă 5.354.000 de lei pentru lucrări neprevăzute. Totalul investiției ajunge la aproape 60 de milioane de lei,

20 iunie – avionul de calibrare al Autorității Aeronautice Române a efectuat zborul de verificare a echipamentelor de radionavigație, inclusiv al echipamentului ILS (Instrument Landing System – sistem de navigație bazat pe emițătoare radio care furnizează unui avion ce aterizează direcția și panta de coborâre spre pistă). Noile informații aeronautice sunt publicate în AIP (publicație aeronautică de informare care conține toate caractersticile infrastructurii aeroportului și procedurile de zbor, la care are acces orice companie aeronautică sau pilot care vrea să aterizeze pe respectivul aeroport).

21 iunie – se recepţionează lucrările de la pista de aterizare/decolare, respectiv sistemul de balizaj și uzina electrică.

25 iunie – Autoritatea Aeronautică Română a acordat Aeroportului Transilvania autorizația de funcționare. Aterizează și apoi decolează un charter pe ruta Tîrgu Mureș – Antalya.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare