Mureșeanul Traian Dumbravean, primul shihan în karate Shinkyokushin (5 DAN) al Jandarmeriei Române

SPORT. Primul shihan în karate Shinkyokushin al Jandarmeriei Române este Traian Dumbravean Katai, din cadrul Detașamentului Antiterorist al Grupării de Jandarmi Mobile (GJM) Regele Ferdinand I Târgu Mureș, care a obținut acest titlu la Campionatul European de Karate Shinkyokushin 2022.
 
“Shihan înseamnă ‘maestru instructor’, titlu pe care, până acum câteva zile ‘sensei’ Traian, l-a dobândit în urma examenului care a avut loc săptămâna trecută la Kielce, în Polonia, unde s-a desfășurat Campionatul European de Karate Shinkyokushin.
 
Traian este jandarm din 1999, cu mii de misiuni la activ în cadrul Detașamentului Antiterorist al Grupării de Jandarmi Mobile (GJM) Regele Ferdinand I Târgu Mureș.
Pentru mulți mureșeni numele lui nu este necunoscut, deoarece, după ce își încheie misiunile, schimbă uniforma de jandarm cu IG de arte marțiale și predă karate Shinkyokushin copiilor de la Clubul Sportiv Tiger-Budo Târgu Mureș, împărțind puținul timp liber rămas între familie, datorie și pasiune, implicându-se în diverse campanii de ajutorare a copiilor cu nevoi speciale din oraș.
Nu se gândește încă la pensie, ci la cum să rămână sănătos și cum să ajute în continuare, pentru că asta îl face fericit”, a precizat GJM Târgu Mureș într-un comunicat de presă.
 
Potrivit GJM Târgu Mureș, trecerea de la “sensei” la “shihan” nu a fost ușoară, examenul final durând 12 ore.
“Examenul de “shihan” a început la ora 10,00 și s-a încheiat la ora 19,00. Zeci de sensei (antrenori de karate cu centuri negre 3 și 4 DAN BARS) din toată lumea au venit să își depășească limitele. Ei au fost examinați de marii maeștri ai acestui stil de arte marțiale, printre care și președintele WKO (World Karate Organization) Kenji Midori – marele maestru shihan Shinkyokushin, cu 9 DAN BARS.
Nu a fost doar un examen tehnic, de luptă, ci în primul rând un examen psihologic, de forță, de rezistență. L-am întrebat ce înseamnă pentru el acest titlu și ne-a răspuns că aprecierea este cea mai mare recompensă a sa. Momentul în care președintele Organizației Mondiale de Karate, maestrul shihan Kenji Midori i-a strâns mâna și l-a felicitat pentru că a fost un bun luptător, a meritat… totul!”, se mai arată în comunicatul de presă al GJM Târgu Mureș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare