Muzeul Județean Mureș se alătură Consiliului Internațional al Muzeelor în calitate de membru instituțional

RECUNOAȘTERE. Muzeul Județean Mureș a devenit oficial membru instituțional al Consiliului Internațional al Muzeelor (ICOM) în 2024, consacrându-și astfel statutul pe scena internațională a muzeelor. ICOM este cea mai importantă organizație internațională dedicată muzeelor și profesioniștilor din acest domeniu, având în prezent peste 30.000 de membri din 20.000 de muzee din întreaga lume.

Anunțul a fost făcut de Muzeul Județean Mureș pe pagina sa oficială de Facebook, subliniind importanța acestei aderări pentru instituție: “Suntem încântați să vă anunțăm că Muzeul Județean Mureș este oficial membru instituțional al ICOM din 2024! Aderarea la ICOM reprezintă un pas crucial pentru noi, oferindu-ne oportunitatea de a colabora cu muzee de prestigiu din întreaga lume, de a implementa standarde internaționale și de a îmbunătăți experiența vizitatorilor noștri.”

ICOM a fost fondat în 1946 și are statut special în cadrul UNESCO și al Consiliului Economic și Social al Națiunilor Unite (ECOSOC). Sediul principal al organizației este la Paris, în clădirea UNESCO, unde găzduiește și Secretariatul General și Centrul de Informare Muzeologică UNESCO-ICOM.

Organizația promovează cooperarea internațională în domeniul muzeal prin diverse activități cum ar fi atelierele, publicațiile, programele de formare profesională și programele de parteneriat. În fiecare an, ICOM organizează evenimente majore precum Ziua Internațională a Muzeelor, la 18 mai.

Activitățile ICOM sunt structurate în jurul unor teme precum cooperarea științifică și schimbul de cunoștințe, diseminarea informațiilor despre muzeu și educarea publicului, formarea profesională, dezvoltarea standardelor etice și profesionale, protecția patrimoniului cultural și combaterea traficului ilicit de bunuri culturale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare