NASA în căutarea zborurilor supersonice rapide și silențioase: Un pas spre viitorul călătoriilor aeriene

CERCETARE. Agenția Spațială Americană (NASA) a atins o nouă bornă importantă în realizarea planurilor sale de a dezvolta avioane supersonice pentru pasageri, care ar putea schimba fundamental industria călătoriilor aeriene. Potrivit Business Insider, NASA a acordat contracte către Boeing și Northrop Grumman pentru dezvoltarea de planuri care vor face zborurile supersonice de pasageri o realitate, deschizând drumul către posibilitatea ca rute precum Londra-New York să fie parcuse în mai puțin de o oră și jumătate.

Acest proiect ambițios vizează dezvoltarea de aeronave capabile să atingă viteze de până la 4.900 de kilometri pe oră, adică până la Mach 4, depășind semnificativ viteza aeronavelor moderne care zboară cu aproximativ 960 de kilometri pe oră. Cu comparație, celebrul avion supersonic Concorde, care a fost retras din circulație în urma unor accidente grave, avea o viteză maximă de croazieră de aproximativ 2.150 de kilometri pe oră, peste Mach 2.

NASA a evaluat că există o piață semnificativă pentru zborurile de pasageri supersonice, cu potențial pe aproximativ 50 de rute comerciale. În acest context, proiectele dezvoltate în colaborare cu partenerii din industrie, precum Boeing și Northrop Grumman, vor avea un impact semnificativ asupra strategiei de zboruri de mare viteză a NASA.

Anunțul recent vine pe fondul testării propriului avion supersonic al NASA, denumit X-59, dezvoltat în parteneriat cu Lockheed Martin. X-59 a fost conceput pentru a depăși bariera sunetului, reducând în același timp zgomotul sonic puternic la niveluri mai acceptabile. Acesta reprezintă un experiment crucial, deoarece zborurile supersonice de pasageri pe uscat au fost interzise în SUA timp de peste 50 de ani din cauza impactului zgomotului asupra populației.

X-59 își propune să stabilească noi standarde pentru nivelurile de zgomot generate de zborurile supersonice, reducând exploziile sonice deranjante la niveluri mai puțin intruzive. Agenția își propune să efectueze teste cu X-59 deasupra anumitor comunități în 2025, pentru a evalua acceptabilitatea zgomotului generat.

NASA se angajează să deschidă un nou capitol în istoria zborurilor supersonice, promițând călătorii aeriene pe uscat cu două ori mai rapide, dar mai sigure, mai sustenabile și mult mai silențioase decât în trecut. Progresele realizate în direcția acestor zboruri revoluționare ar putea transforma călătoriile aeriene și ar deschide noi orizonturi pentru conectarea globală rapidă și confortabilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare