NEATRACTIV – Greu de găsit constructorul care să finalizeze reabilitarea Palatului Culturii din Târgu Mureș: licitația, reluată din cauza… lipsei de interes

0
230

LICITAȚIE PENTRU REST DE LUCRARE. Consiliul Județean (CJ) Mureș, din postură de proprietar al Palatului Culturii din municipiului Târgu Mureș, a reluat (fără nicio modificare) licitația pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare la monumentul istoric din municipiul reședință de județ, precedenta încercare soldându-se cu eșec. Așadar, se caută în continuare (până în 4 mai se pot depune oferte) un constructor care să finalizeze lucrările cu suma 7 milioane de lei (exact: 7.142.507,52 lei, suma conține TVA).

 

La o lectură sumară, am detectat o greșeală majoră în documentele oficiale ale licitației pentru finalizarea reabilitării, acestea consemnând că durata contractului este de… 84 de luni (adică 7 ani!), perioadă de două ori mai mare decât cea în care s-a construit întreg edificiul.

 

Conform proiectului depus, valoarea investiției era de 6,76 milioane de lei (exact: 6.759.092,93 lei, sumă care include TVA – cea mai mare parte a sumei, peste 6 milioane de lei vin din fonduri europene nerambursabile). Reabilitarea a început în urmă cu 3 ani, contractul de execuție inițial fiind semnat la 14 iunie 2017 (proiectul tehnic a fost făcut în 2018 de sereleul Romconstruct Group). Constructorul, Concas SA, a început execuția efectivă în 22 ianuarie 2019.

 

În 6 iulie 2020, CJ Mureș a reziliat contractul de execuție, anunțând că lucrările erau la stadiul fizic de 37% și că a plătit 1,3 milioane de lei (adică 19% din valoarea lucrării). După rezilierea contractului, CJ Mureș a plătit (firmei Proiect SRL) actualizarea proiectul tehnic. Așa a aflat (în 25 august 2020) administrația județeană cu cât a subevaluat proiectul: cu… 3 milioane de lei, adică cu o treime.

 

Astfel, reabilitarea Palatului Culturii a crescut de la 6,76 milioane de lei la 9,80 milioane de lei. Sigur, diferența de 3 milioane de lei trebuie pusă din bugetul județului (pentru că așa prevede contractul de finanțare: dacă se modifică în vreun fel contractul de execuție, fondurile suplimentare vor fi asigurate de beneficiar, în cazul de față CJ Mureș).

 

Cătălin VISCHI, Liviu DAMIANATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ