NECESITATE – ISU Mureș, dotat cu o ambulanță neonatală de ultimă generație, în valoare de aproape 900.000 lei

AMBULANȚĂ NEONATALĂ. ISU Mureș va fi dotat cu o ambulanță neonatală de ultimă generație în valoare de aproape 900.000 lei (exact: 888.757,45 lei, suma cuprinde TVA), în urma unui proiect („Viziune 2020”) finanțat din fonduri europene nerambursabile al IGSU.

 

Ambulanțele Deltamed sunt dotate cu echipamente medicale de ultimă generație adaptate, care alcătuiesc o unitate de Terapie Intensivă special concepută pentru transportarea nou-născuților aflați în stare critică spre spitalul unde urmează să fie tratați. Aparatura va monitoriza permanent starea micuțului pacient și poate transmite în timp real datele către spital, pentru ca medicii să fie deja pregătiți pentru o eventuală intervenție, în momentul preluării nou-născutului.

 

Ambulanțele sunt de tip C, construite pe o structură Volkswagen Crafter, cu o suspensie pneumatică al cărui modul de control conține un microprocesor cu software instalat, pentru a garanta transportul în deplin confort al nou-născutului. Acest tip de ambulanțe permit deplasarea unei echipe complexe formate din: medic neonatolog, anestezist reanimator cu pregătire specifică în acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi terapia intensivă a nou-născutului aflat în stare critică, asistent medical cu pregătire specifică în îngrijirea nou-născutului și un conducător auto.

 

Ambulanțele neonatale au fost dotate de compania Deltamed cu cele mai moderne echipamente medicale existente în prezent la noi în țară (Incubator NITE; Ventilator Eve Neo; Injectomat Space; Defribrilator Corpuls3).

 

Incubatorul este montat pe targă, iar toată aparatură poate fi alimentată și printr-un sistem autonom, cu baterie, astfel încât echipamentele vitale pentru bebeluș să funcționeze și în intervalul în care acesta este transferat din ambulanță în spital, elicopter etc.

 

Ambulanțele neonatale sunt considerate de maximă necesitate pentru sistemul românesc de sănătate, în contextul în care rata mortalității infantile a coborât semnificativ în ultimii ani, după ce România a condus timp de decenii în clasamentul european referitor la acest indicator de sănătate ce reflectă modul în care o țară își tratează viitorul (totuși, țara noastră încă figurează printre statele cu mortalitate infantilă ridicată, cu o rată a mortalității infantile de 5,6 la 1.000 de copii născuți vii, în 2020).

 

Andrada VLAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Articole Similare