Nicolae Ciucă: Reorganizarea administrativ-teritorială, un pas înainte făcut cu înțelepciune

ADMINISTRAȚIE. În cadrul Summit-ului Autorităților Publice Locale desfășurat luni, premierul Nicolae Ciucă a făcut declarații importante cu privire la reorganizarea administrativ-teritorială a României, subliniind necesitatea unei abordări înțelepte și a unui cadru legal solid.

Reorganizare cu baze legale și înțelepciune

Ciucă a evidențiat că procesul de reorganizare administrativ-teritorială trebuie să aibă la bază o înțelegere profundă a istoriei și evoluției societății românești. El a atras atenția asupra faptului că mulți vorbesc despre acest subiect fără să cunoască în mod real contextul istoric și tendințele de dezvoltare urbană agregată.

“Au fost aduse în discuție comasări de comune, înființări de regiuni și desființări de județe fără o înțelegere profundă a istoriei și evoluției societății românești”, a subliniat Ciucă, adăugând că o astfel de reorganizare trebuie realizată cu înțelepciune.

Digitalizarea, cheia viitoarei cunoașteri a Teritoriului Administrativ

Premierul a subliniat necesitatea unui cadru legal care să permită integrarea unitară a informațiilor privind teritoriul administrativ și structura populației în baze de date spațiale. El a evidențiat importanța digitalizării reale a României, inclusiv obiectivul de a finaliza și integra în baze de date geospațiale planurile urbanistice pentru comune, orașe și municipii.

Impactul creșterii pensiilor: O abordare responsabilă

În cadrul aceleiași intervenții, Ciucă a abordat și subiectul impactului bugetar al creșterii pensiilor. El a afirmat că impactul bugetar va fi de 25 de miliarde de lei în 2024 și de 33 de miliarde de lei în 2025, subliniind că PNL nu s-a opus creșterii pensiilor și a evidențiat creșterea valorii punctului de pensie cu 40% în ultimii trei ani. Importanța eliminării inechităților din sistem a fost accentuată în contextul actualului proiect de lege privind creșterea pensiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare