Nicu Covaci, după examenul picat la Uniunea Compozitorilor: „Este o umilință!“

MUZICĂ. Nicu Covaci, fondatorul legendarei trupe Phoenix, a povestit ieri cum a decurs examenul de admitere în Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România. Muzicianul timișorean a picat cu 40 de sutimi sub linie.
Liderul de la Phoenix, muzician cu o carieră de peste 60 de ani, cu peste o sută de piese, se simte umilit de cei de la UCMR.

Este o umilință, după 60 de ani de carieră. Am peste o sută de compoziții, scrise pe note, care sunt la UCMR. Culmea e că ei îmi plătesc și niște bani de autor, e drept, puțini, dar dacă aș fi considerat compozitor aș primi toate drepturile. Așa primesc numai o părticică. Pensie nu am de nicăieri, dar pot să primesc o indemnizație de merit. Dar pentru asta trebuie să fiu și eu membru în Uniunea Compozitorilor. Mă umilesc ăștia. Am căzut la examen și sunt curios de ce. Mi-au dat niște foi cu partituri și mi-au dat o temă, țigăneasco-turcească, în două măsuri. Eu trebuia să fac o compoziție. Și am făcut o compoziție cu refren, cu strofe, am scris și pentru instrumente, pentru tobă, pentru bas. Mi s-a spus că trebuie să se întrunească comisia, să decidă. Am primit o scrisoare de la ei că am căzut la examen. La început am râs în hohote. Dar acum încep să mă enervez. Am căzut cu 40 de sutimi, ce e porcăria asta? Eu nu am demonstrat până acum? Eu pe ce îmi plătesc drepturile, nu pe piesele mele? Sunt peste o sută de compoziții. Este un jaf!”, a declarat Nicu Covaci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare