Noi reglementări UE: anvelopele all-season M+S nu mai sunt valabile din 1 octombrie 2024

LEGISLAȚIE AUTO. Începând cu 1 octombrie 2024, Uniunea Europeană va interzice utilizarea anvelopelor all-season M+S (Mud and Snow) ca anvelope de iarnă. Aceste reglementări vin ca o măsură de creștere a siguranței rutiere pe timp de iarnă și vor avea un impact semnificativ asupra șoferilor din România și din întreaga Europă.

Schimbări importante pentru șoferi

Până acum, mulți șoferi din România și alte țări europene optau pentru anvelopele all-season M+S pentru a evita achiziționarea a două seturi diferite de anvelope, unul pentru vară și unul pentru iarnă. Însă, din octombrie 2024, aceste anvelope nu vor mai fi considerate adecvate pentru utilizarea pe timp de iarnă. În schimb, șoferii vor trebui să folosească anvelope 100% de iarnă, marcate cu simbolul 3PMSF (Three Peak Mountain Snow Flake).

Motivul schimbării

Conform statisticilor UE, anvelopele all-season reprezintă un compromis care nu oferă performanțe optime nici pe zăpadă, nici pe asfalt uscat la temperaturi ridicate. În condiții de iarnă, aceste anvelope au demonstrat o eficiență redusă la frânare, crescând riscul de accidente rutiere. Reglementările stricte impuse de UE au ca scop reducerea numărului de accidente cauzate de anvelopele neadecvate pentru sezonul rece.

Ce înseamnă simbolul 3PMSF?

Anvelopele de iarnă dedicate trebuie să fie marcate cu simbolul 3PMSF, un fulg de zăpadă pe un fundal cu trei vârfuri de munte. Acest simbol este standardizat și controlat de autoritățile UE, garantând că anvelopele au trecut teste riguroase și sunt adecvate pentru condiții meteorologice dificile, în special când temperatura scade sub 7 grade Celsius.

Recomandări pentru șoferii români

Pentru șoferii din România, unde iernile sunt mai blânde în multe regiuni, este recomandat să monteze anvelope 100% de vară în afara sezonului rece. Conform legislației naționale, șoferii sunt sancționați doar dacă circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă fără anvelope adecvate de iarnă. În zonele montane sau unde iernile sunt mai severe, achiziționarea anvelopelor 100% de iarnă, marcate cu 3PMSF, devine esențială pentru siguranța rutieră.

### Concluzii

Implementarea noilor reglementări UE privind anvelopele all-season M+S va obliga șoferii să investească în anvelope specializate pentru fiecare sezon. Deși aceasta poate părea o povară financiară, măsura are ca scop principal creșterea siguranței pe drumurile europene în sezonul rece. Anvelopele cu simbolul 3PMSF oferă performanțe superioare în condiții de iarnă, asigurând o aderență mai bună și distanțe de frânare mai scurte, reducând astfel riscul de accidente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare