NOTA DE PLATĂ – Din banii tăi: 32.000 de euro pentru patinoarul montat în Parcul Municipal

PATINOAR. Astăzi, 7 decembrie, în Parcul Municipal din Târgu Mureș se deschide oficial patinoarul. Pentru asta a fost conceput un program, botezat “Sărbători pe gheață” și la care vor contribui niște animatori muzicali (nu gratis, bineînțeles, dar asta nu trebuie să îngrijoreze contribuabilul, primarul Dorin Florea găsind mereu bani mulți în pușculița săracă a orașului pentru paranghelii “gratuite”).
Cine încasează
În fine, se face asta an de an, e deja tradițional, reflex aproape. De ce anunțăm o normalitate? Pentru că avem niște completări care nu au devenit publice până acum. Respectiv, să ne concentrăm măcar puțin pe banii publici și pe destinatari. Primăria Târgu Mureș n-are patinoare pe stoc, logic, așa că a închiriat și în acest pista respectivă. Cui? Eternului partener, care deja este abonat la contractul respectiv, adică firmei sibiene Reno SRL (controlată de Remus Gliga).
Suma de banii pe care Primăria Târgu Mureș o va plăti pentru chiria pistei patinoarului este de peste 20.700 de euro + TVA (mai exact, 96.638,66 lei + TVA). Însă, la fel ca-n fiecare an, Primăria a mai semnat un contract pentru asistență tehnică (practic pentru firma care închiriază patinele), în valoare totală de aproape 11.600 de euro + TVA (respectiv 54.000 de lei + TVA), cu firma brașoveană Suisse Trail SRL, specializată pe vânzarea de patine, biciclete și echipament montan și controlată de Dan Gheorghe Necșeru.
Practic, cheltuiala totală a municipalității pentru patinoar este de 150.638 de lei (echivalentul a 32.325 de euro), bani care vor fi plătiți din bugetul urbei. Să vedem, e mult, e puțin, e corect?
Prețul corect
Prețul închirierii pentru toată perioada iernii a unui patinoar în suprafață de 600 de metri pătrați, cu sistem de răcire performant, complet echipat (patine, căsuță de 50 de metri pătrați pentru închirieri de patine și bilete, pinguini și delfini pentru susținerea copiilor și vârstnicilor) este de 5.000 de euro, oferta fiind valabilă și ușor de găsit în spațiul public – eu am găsit-o în 5 secunde.
În 2017, însă, Primăria Capitalei a închiriat un patinoar artificial tot de 600 de metri pătrați pentru suma de 7.250 de lei, iar la Bistrița în acest an s-a plătit ceva peste 5.000 de lei. Diferență mare față de 32.000 de euro. Sigur, sunt și exemple similare, sau chiar mai darnice decât ale Primăriei Târgu Mureș, de exemplu primăriile din Bacău, Buzău, sectorul 3 și Sebeș, unde iarna trecută s-a plătit 140.000 de lei, respectiv 130.000 de lei, 120.000 de lei și 112.500 de lei.
În acest timp, construcția patinoarului acoperit din Târgu Mureș a împlinit 11 ani de la debut și mai e necesar un an până la finalizare, în contextul în care se mai găsesc și banii necesari: alți peste 3,5 milioane de euro, peste cei 7,5 milioane de euro investiți până acum într-o construcție inutilă de peste un deceniu.
Cătălin VISCHI