NOTA DE PLATĂ – După Nazareth moca, urmează folk, operetă și operă, iar costurile concertelor din bani publici în Tîrgu Mureș cresc la peste 530.000 de euro

MONITORIZARE. E frumos când o administrație publică locală oferă, din preaplinul generozității vreunui primar “îndrăgostit de muzică”, de voturile electorului adormit și, evident și de nebăgat în seamă, din banii dumneavoastră (adică din bugetul orașului) concerte cu cadența bogatului care nu mai știe ce să facă cu banii publici? E frumos.
Tîrgu Mureș e un asemena exemplu. Uitați, acum e Festivalul de rock, aseară s-a dat Nazareth moca, cum să nu fie frumos? Deci, totul e bine. Panem et circenses – Pâine și circ. Pentru contribuabilii suficienți, scrierea se încheie aici și continuă doar pentru cei care se mai întreabă cum sunt gestionați banii unui oraș (Tîrgu Mureș) care spune că-i sărac atunci când trebuie să facă investiții majore în dezvoltare (vezi proiectul parcării publice subterane din Piața Trandafirilor) și că pentru asta trebuie să se împrumute pe la bănci, iar când e vorba de concerte și paranghelii, găsește rapid sursa de finanțare în pușculița orașului.
August: Florea s-a întrecut pe sine!
În luna august 2018, ritmicitatea semnării contractelor pentru diferite concerte și paranghelii din banii publici ai orașului a consemnat un vârf istoric, fie că au fost grupate în Tîrgu Mureș oraș multicultural; Jazz ușor; Ziua limbii române; Festival Rock; Au fost odată în cenaclu; Stagiunea de vară și oricum altcumva s-au numit manifestările. În august, în decurs de o lună, au fost semnate alte 25 de contracte care totalizează plăți de 1.053.430 de lei (echivalentul a peste 226.000 de euro), la aceste plăți directe către artiști și prezentatori adăugându-se cheltuieli cu cazarea, masa și, în unele cazuri, cu securitatea.
În primele opt luni ale anului, în perioada 1 ianuarie – 31 august, administrația locală din Tîrgu Mureș a încheiat 132 contracte cu diverși (mai mult sau mai puțin) artiști, prezentatori sau cu reprezentanții acestora. Contractele totalizează suma de 2.477.988 lei (echivalentul a peste 534.000 de euro).
Concertele viitoare
În week-end-ul următor, 14-16 septembrie, municipalitatea pregătește noi concerte. Vineri, 14 septembrie, muzică folk: spectacolul se numește “Au fost odată în cenaclu”, începe la ora 19, în Piața Cetății și va dura minimum 6 ore. Vor cânta: Ștefan Hrușcă, Vasile Șeicaru, Nicu Alifantis, Vali Șerban, Ducu Bertzi, Doru Stănculescu, Sorin Minghiat, Mihaela Popescu, Victor Socaciu și Ecou. O să fie tot moca, bineînțeles dacă nu considerați că plata de 270.000 de lei (adică vreo 58.000 de euro) sunt tot din bugetul orașului, acolo unde contribuiți fiecare.
Sâmbătă și duminică (15-16 septembrie), tot în Piața Cetății, de la ora 19.30, vor fi două spectacole de operetă și de operă. Operetă sâmbătă (“My Fair Lady”) și operă duminică („La Traviata”), în interpretarea orchestrei, corului și ansamblului de balet al Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovki” din Constanța. Intrarea e gratuită, dacă considerați că plătește altcineva decât Primăria, din banii dumneavoastră, cei 297.000 de lei (echivalentul a 64.000 de euro) solicitați de artiștii care vor cânta.
Atât am vrut să vă anunțăm, iată, pe această cale, că în week-end-ul viitor iar e frumos în Tîrgu Mureș: folk, operetă, operă… Numai lapte și miere. Apropo, se duce o dispută între specialiștii noștri în spețe economice: dacă în acest an administrația condusă de Dorin Florea va reuși să cheltuie pe spectacole, concerte și paranghelii mai mult de 1 milion de euro. Pronosticul meu e că nu (pentru că mai sunt doar patru luni, dar suma totală va fi pe undeva pe aproape). Pentru că pușculița acestui oraș pare să nu aibă fund, ca sacul din povestea „Harap-Alb” a domnului Creangă (Ion Creangă).
Cătălin VISCHI