NOTA DE PLATĂ – Starea economică a județului Mureș: deficit comercial de peste 38 de milioane de euro, 1 din 3 angajați afectați de pandemie

STAREA ECONOMICĂ – MUREȘ. În primul trimestru al anului 2020, deși în economia judeţului Mureş s-a înregistrat o scădere cu 4,5% a indicelui producției industriale (acesta măsoară produse dintr-un eşantion reprezentativ pe principalele grupe industriale), comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut a înregistrat o creștere de 9,3% a cifrei de afaceri din industrie (realizată de agenţii economici din judeţ).

 

În privința balanței comerciale (diferența valorică dintre exporturi și importuri), deși exporturile au înregistrat o creștere cu 21,5%, soldul județului Mureș rămâne negativ, primul trimestru al anului 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, înregistrează o creștere semnificativă a soldului negativ al balanței comerciale, de aproape 23 de milioane de euro.

 

La finalul lunii martie 2020 se înregistra un deficit comercial de aproape 38,3 milioane de euro (s-a exportat de 87,5 milioane de euro și s-a importat de 141,8 milioane de euro). De altfel, din cele 6 județe care compun Regiunea Centru, Mureșul contribuie doar cu 9,5% la totalul exporturilor zonei (procente mai mici înregistrându-se doar în Harghita și Covasna).

 

La sfârşitul lunii martie 2020, conform Direcției Județene de Statistică Mureș, în județ erau înregistrați 142.157 de salariați (în ușoară scădere față de aceeași perioadă a anului trecut). În timpul stării de urgență cauzată de pandemia de COVID-19 (noul coronavirus), 28.757 dintre salariații din județ (adică 20,38%) au intrat în șomaj tehnic, iar 15.479 dintre salariați li s-au suspendat contractele de muncă. Practic, pandemia a afectat direct 44.236 de angajați din județ, adică 31,12% (aproape o treime) din totalul salariaților din județul Mureș.

 

Pentru că după 1 iunie, doar puțini angajați trecuți în șomaj tehnic se mai încadrează pentru a primi 75% din salariul de bază (doar cei care lucrează în firme cărora li se mențin anumite restricții), se prognozează o creștere a numărului contractelor de muncă suspendate.

 

Liviu DAMIAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare