NOTA DE PLATĂ – Starea economică a județului Mureș: deficit comercial de peste 38 de milioane de euro, 1 din 3 angajați afectați de pandemie

0
318

STAREA ECONOMICĂ – MUREȘ. În primul trimestru al anului 2020, deși în economia judeţului Mureş s-a înregistrat o scădere cu 4,5% a indicelui producției industriale (acesta măsoară produse dintr-un eşantion reprezentativ pe principalele grupe industriale), comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut a înregistrat o creștere de 9,3% a cifrei de afaceri din industrie (realizată de agenţii economici din judeţ).

 

În privința balanței comerciale (diferența valorică dintre exporturi și importuri), deși exporturile au înregistrat o creștere cu 21,5%, soldul județului Mureș rămâne negativ, primul trimestru al anului 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, înregistrează o creștere semnificativă a soldului negativ al balanței comerciale, de aproape 23 de milioane de euro.

 

La finalul lunii martie 2020 se înregistra un deficit comercial de aproape 38,3 milioane de euro (s-a exportat de 87,5 milioane de euro și s-a importat de 141,8 milioane de euro). De altfel, din cele 6 județe care compun Regiunea Centru, Mureșul contribuie doar cu 9,5% la totalul exporturilor zonei (procente mai mici înregistrându-se doar în Harghita și Covasna).

 

La sfârşitul lunii martie 2020, conform Direcției Județene de Statistică Mureș, în județ erau înregistrați 142.157 de salariați (în ușoară scădere față de aceeași perioadă a anului trecut). În timpul stării de urgență cauzată de pandemia de COVID-19 (noul coronavirus), 28.757 dintre salariații din județ (adică 20,38%) au intrat în șomaj tehnic, iar 15.479 dintre salariați li s-au suspendat contractele de muncă. Practic, pandemia a afectat direct 44.236 de angajați din județ, adică 31,12% (aproape o treime) din totalul salariaților din județul Mureș.

 

Pentru că după 1 iunie, doar puțini angajați trecuți în șomaj tehnic se mai încadrează pentru a primi 75% din salariul de bază (doar cei care lucrează în firme cărora li se mențin anumite restricții), se prognozează o creștere a numărului contractelor de muncă suspendate.

 

Liviu DAMIANATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here