Noua inițiativă a Guvernului pentru combaterea evaziunii fiscale: „Credit Fiscal” pentru români

FISCAL. Guvernul României pregătește o nouă măsură inovativă pentru a combate evaziunea fiscală și pentru a încuraja cetățenii să solicite bonuri fiscale la diverse achiziții. Această inițiativă, cunoscută sub denumirea de „credit fiscal”, va permite românilor să primească înapoi o parte din banii cheltuiți, sub formă de reduceri la taxe și impozite sau chiar rambursări directe.

Cum funcționează sistemul de credit fiscal
Românii care solicită bonuri fiscale la saloane de coafură, service-uri auto și mici magazine de cartier vor putea beneficia de reduceri fiscale sau de rambursări. Conform declarațiilor Ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, pentru Observator, statul intenționează să reducă semnificativ evaziunea fiscală prin stimularea cetățenilor să ceară bonuri fiscale la cumpărături.

Pentru exemplificare, o achiziție de 5.000 de lei ar putea returna 500 de lei. Mecanismul este simplu: cetățenii vor primi un credit fiscal echivalent cu un procent din suma totală cheltuită în anumite domenii cu risc fiscal mare.

Procedura pentru beneficierea de reduceri
Pentru a beneficia de acest credit fiscal, persoanele fizice trebuie să se înregistreze în Spațiul Privat Virtual al ANAF. Sistemul va aduna toate cheltuielile înregistrate pe baza codului numeric personal (CNP). În momentul în care cetățenii solicită un bon fiscal, acesta va conține un cod QR care va permite verificarea și înregistrarea automată a cheltuielilor.

„Te-ai dus la un service auto, te-a costat 500 lei. Ai cerut chitanță, în acel moment pe bonul fiscal ți-a apărut codul numeric personal și în sistemul nostru de evidență fiscală, după CNP, ți se adună toate cheltuielile pe care le-ai făcut în domeniile acestea de servicii”, a explicat Marcel Boloș.

Beneficiile pentru cetățeni și angajatori
Pentru cheltuieli de 5.000 de lei pe lună, valoarea creditului fiscal ar putea fi de 10%, ceea ce înseamnă că cetățenii ar putea primi înapoi 500 de lei. Acești bani pot fi folosiți fie pentru a compensa alte impozite și taxe datorate, fie pentru a fi rambursați direct.

Angajații vor beneficia de o reducere a impozitului pe venit, iar angajatorii vor putea verifica valoarea creditului fiscal acumulat. Această măsură este inspirată de modele similare din Portugalia și Spania, fiind recomandată de Banca Mondială.

Implementarea și finanțarea sistemului
Pentru a implementa acest sistem, Guvernul a inițiat o serie de modificări, inclusiv dotarea bonurilor fiscale cu un cod QR. În momentul scanării codului QR, aplicația ANAF va confirma dacă bonul a fost înregistrat sau nu, oferind opțiunea de a notifica autoritățile fiscale în caz de nereguli.

Finanțarea schimbării va fi asigurată de antreprenori. În România există aproximativ 600.000 de case de marcat, iar distribuitorii vor trebui să actualizeze softul acestor aparate. Aproximativ 10% din casele de marcat vor necesita înlocuire. Procesul de actualizare a softului va dura între 4 și 5 luni, conform Velin Ganev, un distribuitor de case de marcat.

Noua inițiativă a Guvernului României pentru introducerea sistemului de credit fiscal reprezintă un pas important în combaterea evaziunii fiscale și în stimularea cetățenilor de a solicita bonuri fiscale. Această măsură nu doar că va aduce beneficii financiare pentru cetățeni, dar va contribui și la o economie mai transparentă și mai responsabilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare