Noul terminal al Aeroportului Oradea, investiție de 40 de milioane de euro, inaugurat după un an și jumătate de lucrări

TURISM. Noul terminal de pasageri al Aeroportului Oradea, o investiție de 40 de milioane de euro finanțată din fonduri europene, a fost inaugurat sâmbătă, după un an și jumătate de lucrări.

Cele două clădiri noi ale terminalului, dezvoltate în mare parte la parter și având etaje sau mezanin în anumite zone, au acum o suprafață de patru ori mai mare decât vechiul terminal, ajungând la 12.900 de metri pătrați. Acestea deservesc atât plecările, cât și sosirile, având șase porți de îmbarcare, dintre care trei pentru destinații Schengen și trei pentru non-Schengen.

Răzvan Horga, managerul general al Aeroportului Oradea, a subliniat că proiectul a fost unul ambițios, început în toamna lui 2022, și a implicat multă muncă și dedicare. El a mulțumit Consiliului Județean Bihor, autoritatea tutelară, pentru sprijinul acordat în realizarea acestei infrastructuri esențiale, mai ales în contextul aderării României la Spațiul Schengen și al necesității de a îmbunătăți serviciile pentru pasageri.

Pe lângă cele patru fluxuri pentru plecări și sosiri Schengen și non-Schengen, dimensionate pentru 400 de pasageri pe oră fiecare, noul terminal include camere de joacă pentru copii, camere pentru mamă și copil, toalete, cabine telefonice antifonate, saloane business și spații comerciale. De asemenea, sunt amenajate birouri pentru personalul administrativ și de securitate, precum și pentru reprezentanții instituțiilor de control, cum ar fi Poliția de Frontieră, SRI și Vama.

Pasagerii pot înregistra bagajele rapid folosind cele șapte aparate automate de self-check-in sau metoda clasică. Interiorul terminalului este compartimentat cu pereți transparenți din sticlă pentru o orientare ușoară, iar sălile de așteptare sunt dotate cu prize și mufe USB pentru confortul călătorilor. De asemenea, au fost instalate automate multifuncționale și defibrilatoare pentru urgențe medicale.

Aeroportul și-a îmbunătățit eficiența energetică prin implementarea unui sistem de încălzire prin pardoseală folosind apă geotermală și prin instalarea unei centrale fotovoltaice de 1,3 MW pe acoperiș.

Lucrările au început în iunie 2022 și au fost finalizate cu eforturi considerabile pentru a respecta termenul final de 31 decembrie 2023. Investițiile au inclus extinderea suprafețelor betonate din fața terminalului, a drumului de acces și realizarea unei parcări cu 320 de locuri, dintre care 10 pentru încărcarea mașinilor electrice. A fost achiziționat și un echipament de degivrare pentru perioadele cu temperaturi scăzute.

Vicepreședintele CJ Bihor, Călin Gal, a menționat și alte patru proiecte majore începute în 2021 și finalizate până la sfârșitul anului 2023, cu fonduri POIM de aproximativ 400 de milioane de lei, care vizează creșterea siguranței aeroportuare. Acestea includ un gard perimetral inteligent, extinderea pistei și a platformei de îmbarcare/debarcare, precum și dotări specifice aeroportului.

Călin Gal a subliniat și investiția unei companii private într-un terminal de mărfuri (cargo), care va începe activitatea de transport marfă din 15 iunie, după finalizarea căii de rulare care leagă aeroportul de terminalul de mărfuri.

Primii pasageri care vor folosi noul terminal vor ateriza sâmbătă cu un zbor charter HiSky de la Hurghada, Egipt, la ora 16:30, și vor pleca înapoi la ora 17:10.

În ceea ce privește cursele aeriene, Răzvan Horga a precizat că aeroportul va avea curse estivale către cinci destinații din patru țări. Din 3 iunie, aeroportul va fi conectat la rețeaua globală de transport aerian prin hub-ul companiei poloneze LOT, cu patru curse săptămânale Oradea-Varșovia. HiSky va opera, din octombrie, zboruri către Londra de trei ori pe săptămână și cinci curse interne Oradea-București, suplimentând oferta Tarom. De asemenea, AnimaWings va începe zboruri pe ruta Oradea-București în a doua jumătate a lunii septembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare