NU UITA! – Marți, 25 octombrie, eclipsă parțială de Soare

EVENIMENT. Marți, 25 octombrie, va avea loc o eclipsă parțială de Soare, fenomen care va fi vizibil și din România. Eclipsa va avea loc în jurul prânzului și va putea fi observată fără instrumente astronomice, dar trebuie folosit un filtru pentru protejarea ochilor (ochelari), avertizează Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” din București.
 
Fenomenul va putea fi observat de pe întreg teritoriul României, acoperirea Soarelui fiind cuprinsă între 33% și 44%. Zonele în care acoperirea va fi mai mare sunt în nord-estul țării.
 
Luna va începe să acopere Soarele din dreapta sus. Durata fenomenului depinde de procentul de acoperire a Soarelui – acolo unde acoperirea este mai mare și durata este mai mare, potrivit Observatorului astronomic din Capitală.
 
Eclipsa începe la momente diferite. Cea mai timpurie începe în nord-vestul țării, la ora 12:20, iar cea mai târzie în sud-est, la ora 12:28.
 
În nord-vest durează 2 ore și 18 minute, iar în nord-est durează 2 ore și 26 de minute. Maximul eclipsei are loc, de asemenea, la momente diferite, dar diferențele sunt de doar câteva minute.
 
În București, eclipsa începe la 12:26 și se termină la 14:49, maximul fiind la 13:38, cu o acoperire de 38%. Pe site-ul Observatorului Astronomic, puteți găsi intervalele orare în care se produce eclipsa în mai multe orașe din țară.
 
Eclipsa poate fi observată și fără instrumente astronomice. Potrivit Observatorului Astronomic, puteți privi Soarele în siguranță folosind ochelarii speciali de eclipsă, dar nu și ochelari de soare, mai precizează Observatorul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare