Numărul conexiunilor 5G în România s-a triplat în ultimul an

TELECOMUNICAȚII. Valeriu Zgonea, președintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), a adus în atenția publicului cifrele referitoare la progresul tehnologiei 5G în România, subliniind că, deși există o creștere semnificativă, rezultatele sunt încă sub așteptări.

Potrivit declarațiilor lui Zgonea, numărul conexiunilor 5G în România s-a triplat în ultimul an, ajungând la 2,3 milioane. Totuși, acest progres este evaluat ca fiind încă nesatisfăcător, reprezentând doar 11% din totalul conexiunilor. Tehnologia 4G rămâne predominantă în țară, în timp ce cererea pentru 5G este încă relativ scăzută.

“România se pretinde o țară digitală în context european, dar datele statistice arată că progresul în adoptarea tehnologiei 5G este modest”, a subliniat Zgonea. Cu toate acestea, există speranțe că în viitorul apropiat se va înregistra o creștere semnificativă a adoptării tehnologiei 5G, cu sprijinul continuu al operatorilor de telefonie mobilă.

În contextul unei profunde transformări în sectorul comunicațiilor, Zgonea a evidențiat importanța prioritizării digitalizării societății și a integrării tehnologiilor în toate aspectele vieții economice și sociale. Accesul la date și informații valoroase, prelucrarea acestora într-un mod eficient și adaptarea la inovație sunt elemente esențiale pentru construirea unei societăți moderne și competitive.

Autoritatea ANCOM a depus eforturi semnificative în promovarea și facilitarea adoptării tehnologiei 5G în România, inclusiv prin organizarea licitației pentru spectrul de frecvențe 5G. Cu disponibilitatea unui spectru mai divers și mai larg pentru operatori, se așteaptă ca România să atingă obiectivele propuse într-un interval scurt de timp.

Workshopul organizat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI București) marchează Ziua Mondială a Telecomunicațiilor și Societății Informaționale și reprezintă un moment oportun pentru discuții și analize în domeniul comunicațiilor și tehnologiei informației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare