O analiză pentru depistarea cancerului la femei, gratuită în România

MEDICINĂ. Suntem cu toții familiarizați cu expresia “mie nu mi se poate întâmpla”, însă din păcate, această mentalitate poate avea consecințe grave pentru sănătate, aducând un cost de neimaginat în viețile unor oameni și aducându-i în situația de a descoperi boli grave în stadii avansate.

“Trebuie să tragem din nou un semnal de alarmă. Anul trecut, în România, 3144 de femei și-au pierdut viața din cauza cancerului de sân, o cifră revoltătoare. Practic, în fiecare interval de 3 ore, o femeie și-a pierdut viața din cauza lipsei prevenției adecvate.

Prevenția înseamnă nu doar educarea pentru sănătate, ci și accesibilitate din punct de vedere economic. Aici întâmpinăm o problemă imensă, deoarece educația pentru sănătate nu este introdusă în programele școlare. Gândiți-vă cât de simplu este să știți, să recunoașteți și să urmați controale medicale periodice.

Pe de altă parte, privind problema barierelor economice, costurile pot deveni un impediment major. Prevenția poate deveni aproape imposibilă pentru cei care ar dori să își ofere acest beneficiu.

Vă pot oferi un exemplu concret: în Norvegia, când educația pentru sănătate și programele de diagnostic precoce au fost introduse, norvegienii au investit timp și atenție în aceste programe timp de 15 ani. Incidența bolilor cardiovasculare a scăzut cu 80%, demonstrând astfel că soluții eficiente există.

Nu trebuie să uităm că un capitol simplu scris de Ministerul Sănătății și al Educației, inclus în programele de biologie, ar putea avea un impact major. Un program precum “pasta și periuța de dinți”, propus de mine, ar putea asigura accesul la igiena dentară pentru toți copiii din România. Aceasta este o inițiativă esențială.

În plus, în privința barierei economice, am încercat să abordăm această problemă prin intermediul programului de luptă împotriva cancerului, în calitate de prim-vicepreședinte al Comisiei de Sănătate din Parlamentul European.

Iată o veste bună pentru doamne și domnișoare: tehnica modernă de imagistică pentru detectarea precoce a cancerului de sân, numită tomosinteză sânului, va fi oferită gratuit în România. Această tehnică este neinvazivă și nedureroasă, putând fi ușor accesată. Prin rotația unui aparat de radiologie în jurul sânului, se obține o imagine precoce.

Soluții există, iar dacă dorim, le putem implementa.

Pe lângă aceasta, am propus și un sistem de educație și digitalizare. Cum ar fi ca testele de diagnostic să fie programate periodic prin SMS, email sau alte metode similare, pentru a vă ajuta să participați la controalele medicale la timp?

Acestea ar putea fi însoțite de beneficii în ceea ce privește accesul la servicii medicale sau reduceri la asigurările de sănătate.

Situația din România este complexă și de proporții mari. Colegii mei din domeniul obstetricii și ginecologiei îmi spun că doar una din trei femei participă la controale medicale periodice în timpul sarcinii, iar acest lucru se reflectă în ratele de mortalitate maternă echivalente cu cele din Iran și mortalitatea infantilă dublă față de media europeană.

Vorbim despre un pachet de analize care ar putea identifica în stadii incipiente anumite afecțiuni. Aceste teste de diagnostic precoce ar trebui să fie adaptate la categoriile de risc, de la antecedente neoplazice în familie la afecțiuni neurologice sau cardiovasculare.

Aceste teste pot fi făcute și pe baza categoriilor de patologie.

În plus, gândiți-vă că mamografiile ar trebui să fie făcute anual, în special după vârsta de 40 de ani, pentru a depista precoce, în special în cazul grupurilor de risc, cancerul de sân.

Pachetele de analize ar putea fi adaptate la categoriile de risc, pentru a oferi o soluție personalizată. În cazul copiilor, aș vrea să vedem introducerea a cel puțin 20 de programe de teste de diagnostic precoce, la fel cum se întâmplă în alte țări europene. Momentan, în România avem aproximativ opt astfel de programe.

În ceea ce privește aspectele cardiovasculare, neurologice și metabolice, mai avem multe de făcut. Nu înțelegem de ce în România diagnosticul precoce este considerat o cheltuială. Consider că ar trebui să privim acest aspect ca pe o investiție, deoarece având o populație sănătoasă înseamnă mai puține zile de spitalizare, mai puțină suferință și mai puține concedii medicale sau cazuri de invaliditate.

Soluțiile există, iar aplicarea lor depinde de noi,a declarat dr. Tudor Ciuhodaru pentru Antena 3 CNN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare