O cometă verde trece pe lângă Pământ după 50.000 de ani
COSMOS. Pe 1 februarie, o cometă de culoare verde-strălucitoare numită C/2022 E3 (ZTF) se va apropia de Pământ pentru prima dată în ultimii 50.000 de ani. Apropiindu-se la 42 de milioane de kilometri de planeta noastră, cometa va oferi un spectacol rar pe cerul nopții, văzut ultima dată când oamenii moderni împărțeau planeta noastră cu oamenii din Neanderthal.
Dar nu trebuie să așteptați până în februarie pentru a avea șansa de a zări cometa; aceasta este deja vizibilă pe cerul de la sfârșitul nopții și dimineața devreme. Observatorii de stele urmăresc de săptămâni întregi traiectoria cometei și au avut ocazia să o vadă deosebit de bine pe 12 ianuarie, când cometa s-a apropiat cel mai mult de Soare (un fenomen numit periheliu).
În nopțile de 26 și 27 ianuarie, cometa poate fi vizibilă la est de bolul Carului Mic. Până pe 1 februarie, când cometa se va apropia cel mai mult de Pământ, va apărea în apropierea constelației Camelopardalis, nu departe de Ursa Mare.
Câteva zile mai târziu, pe 5 și 6 februarie, cometa va trece pe cerul nopții la vest de steaua Capella și apoi va părea să intre în constelația Auriga. De acolo, va coborî spre Taurus, devenind din ce în ce mai întunecată pe măsură ce se îndepărtează de Pământ, înapoi spre marginea sistemului solar.
Înainte de recenta călătorie a cometei în apropierea Soarelui, orbita cometei C/2022 E3 a dus-o mult dincolo de sistemul nostru solar, timp de aproximativ 50.000 de ani. Astronomii nu știu exact cât de departe va călători cometa de data aceasta, după ce va lăsa în urmă Pământul dar pare că C/2022 E3 este pe cale să părăsească în întregime sistemul nostru solar. După aceea, este posibil ca oamenii să nu o mai vadă niciodată.