O nouă bancă de stat pe piața din România – Banca de Investiţii şi Dezvoltare

FINANCIAR. Ieri, 05 octombrie 2022 , Guvernul a aprobat Hotărârea de înființare a unei noi bănci – Băncii de Investiții și Dezvoltare (BID).
Înființarea și operaționalizarea acestei bănci este jalon PNRR, cu termen de implementare T4 2024.
 
Banca își va putea începe activitatea după emiterea unei decizii de autorizare din partea Comisiei Europene în materie de ajutor de stat și după obținerea autorizației de funcționare emise de BNR.
BID va fi o instituție de credit deținută 100% de statul român, prin Ministerul Finanțelor (MF), cu rol de instituție de dezvoltare, deservind întreprinderile românești și alte entități aparținând sectorului public și privat din România.
Scopul BID este de a susține finanțări de proiecte care contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării, de a crește competitivitatea, inovarea și creșterea economică și a absorbției fondurilor europene.
 
Guvernul a menționat că prevederile HG de înființare a BID au fost elaborate pe baza analizei independente ex-ante privind disfuncționalitățile pieței financiare din România și a unui studiu de fezabilitate, documente realizate de PwC în perioada 2018 – 2019.
 
Prin Ministerul Finanțelor a fost inițial subscris capitalul social, de către acționar, și este în valoare de până la 3 miliarde lei. Acesta se va asigura din veniturile din privatizare, cu excepția sumei reprezentând echivalentul a 10 milioane euro, care se va plăti din bugetul de stat.
 
Adrian Câciu – Ministrul Finanţelor, a menţionat că banca va viza proiectele mari şi pe cele care au ca destinaţie economia de producţie.
Banca trebuia să fie una “de dezvoltare, în adevăratul sens al cuvântului”, a subliniat ministrul.
 
“Se face încă un pas important pentru diversificarea instrumentelor de finanţare ale economiei. Este un obiectiv pe care România şi l-a, cumva, programat, începând cu 2015, dar din păcate nu l-a realizat. Mai facem astăzi un pas important. Următorul pas va fi realizarea actului constitutiv şi numirea managementului acestei companii, acestei bănci. Important este să avem instrumente diversificate de finanţare, care să vină până la urmă pe o piaţă de capital şi financiară care trebuie să se îndrepte cu mai multă prioritate către economie, prin creşterea intermedierii financiare”, a spus Câciu.
 
El a menţionat că banca va fi condusă de un consiliu de supraveghere format din şapte persoane şi un consiliu director alcătuit din trei persoane. Ministrul a subliniat că această bancă va fi înfiinţată “pe criterii de performanţă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare