O nouă șansă la o viață normală – Replantarea ambelor brațe cu succes

MEDICINĂ. În noaptea de vineri spre sâmbătă, în accidentul de autocar de la intrarea în municipiul Paşcani, printre cele 35 de victime care se aflau în autocar, se afla și Alexia Tudose de 15 ani.

Fata s-a ales cu ambele brațe amputate în urma accidentului, dar din fericire, după mai bine de 20 de ore petrecute în sala de operație, a fost salvată.

O echipă de medici de la Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria” din Iaşi a reuşit, să îi replanteze braţele adolescentei.

„Din fericire, intervenţia chirurgicală până în acest moment a fost un succes. S-a reuşit replantarea celor două membre. Unul dintre ele era amputat, celălalt era devascularizat. În sala de operaţii practic au participat trei medici anestezişti, cinci chirurgi plasticieni, doi medici ortopezi, un număr foarte mare de asistente medicale, infirmieri şi brancardieri. Fără suportul şi participarea tuturor acestor colegi, practic un singur om nu ar fi putut să realizeze nimic, nu ar fi avut cum să ajungă la vreun rezultat la acest copil”, a declarat Sidonia Susanu, medicul şef al Secţiei de Chirurgie Plastică, Microchirurgie reconstructivă din cadrul Spitalului pentru Copii „Sf Maria”.

Medicii au mai transmis că adolescenta a fost detubată şi acum poate să respire singură.
„Sperăm să aibă o evoluţie bună. Va fi nevoie ulterior de intervenţii chirurgicale de reconstrucţie şi de acoperire a defectelor cutanate ale membrului superior drept. Noi suntem convinşi că intervenţiile ulterioare vor fi cu reluarea funcţionalităţii ambelor membrelor superioare în proporţie de 85%”, a spus Sidonia Susanu.

În perioada următoare, Alexia va avea nevoie de un program intens de recuperare de kinetoterapie şi fizioterapie și va rămâne internată la ATI şi în următoarele 5-7 zile, pentru tratament suportiv.

„Faptul că s-a intervenit foarte repede şi s-a putut revasculariza foarte repede, cât şi vârsta foarte tânără a pacientei ne încurajează să sperăm că evoluţia va fi foarte bună. Următoarea operaţie o planificăm în cursul zilei de luni, pentru reevaluarea leziunilor. După trecerea fenomenelor inflamatorii acute, în 3-5 zile va mai urma reconstrucţia structurilor nervoase ale membrului superior stâng, după care, după încă 3-4 zile, acoperirea defectelor cutanate”, a declarat dr. Sidonia Susanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare