O nouă teorie despre originea Lunii și misterul structurii Terrei

DESCOPERIRE. O nouă teorie științifică propune să rezolve două mistere simultane, unul legat de originea Lunii și celălalt despre structura internă a Pământului. Cercetătorii susțin că o parte din enigmele privind originea Lunii ar putea fi rezolvate privind sub pământ, nu în spațiu.

Originea Lunii a fost subiectul mai multor teorii, iar cea mai acceptată implică un impact uriaș între Pământ și o protoplanetă numită Theia, în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani. Această coliziune ar fi propulsat suficientă materie în spațiu pentru a forma Luna.

Cu toate acestea, nu au fost găsite dovezi ale existenței Theia. Un nou studiu propune că rămășițele Theia ar putea fi sub suprafața Pământului. La o adâncime de 2.900 de kilometri sub scoarța terestră, doi mari “bulgări” au fost detectați folosind unde seismice în anii ’80. Acești bulgări, aflați sub Africa și Oceanul Pacific, sunt mai densi și mai fierbinți decât mediul înconjurător.

Cercetătorii sugerează că acești bulgări ar putea fi “relicve îngropate” ale protoplanetei Theia care au intrat în interiorul Pământului în timpul coliziunii. Protoplaneta Theia a lovit Terra la o viteză de peste 36.000 km/h, o viteză suficientă pentru a îngropa o parte a acesteia în mantaua inferioară a Pământului. Aceste bucăți topite de rocă s-au solidificat și au coborât până la limita dintre mantaua și nucleul terestru, formând cei doi bulgări.

Această teorie ar putea oferi o explicație pentru enigmele legate de granița dintre mantaua și nucleul terestru, dar nu rezolvă complet misterul originii Lunii. Cu toate acestea, sugerează că impactul cu Theia a avut un rol semnificativ în evoluția Pământului și a făcut Pământul “unic” în comparație cu alte planete telurice.

Această teorie unifică două misterioase probleme legate de originile planetare și de structura internă a Pământului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare