O organizație clujeană dezvoltă un laborator mobil de căutare și salvare cu ajutorul dronelor

TECH. Asociația Medical International Rescue, o organizație de căutare și salvare cu sediul la Cluj-Napoca, a investit aproximativ 10.000 de euro pentru a crea un laborator mobil de căutare și salvare echipat, printre altele, cu o dronă cu camere de termoviziune care poate ajuta la găsirea mai rapidă a persoanelor sub dărâmături.

“Putem scana oamenii chiar și când afară este noapte. Drona are o funcție super-inteligentă pentru acest tip de misiune”, a declarat directorul Andrei Bonțidean, citat de Antena3.

Laboratorul mobil este compus dintr-o mașină 4X4, dotată cu o altă cameră mobilă de termoviziune, dar și cu o dronă de ultimă generație cu cameră de termoviziune. Acesta poate fi folosit în toate operațiunile echipelor de intervenție, în mod gratuit. În zilele următoare, vor fi încheiate protocoale cu ISU și IPJ Cluj, mai ales pe fondul spaimei provocate de cutremurele care au șocat România de două ori în ultima săptămână.

“Putem, după ce identificăm ceea ce căutăm, să punem drona să urmărească acea persoană și să ne trimită coordonatele GPS, în timp real. Având în vedere că drona ne permite să avem o vedere de sus, ne ajută să acoperim o zonă în toată regula, într-un timp foarte scurt”, a explicat Andrei Bonțidean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare