O PROBLEMĂ DE LEGALITATE – Primarul Florea a dispus: pauza de masă pentru salariații din Primărie redusă la… 10 minute

MÂNCARE PE REPEDE ÎNAINTE. Vă semnalăm o situație de fapt: conform legii (Codul muncii), orice salariat a cărui durată zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore are dreptul la pauză de masă și la alte pauze. Acestea numite perioada de repaus, sunt stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

 

Dacă până aici s-a înțeles și-n ultima bancă, să vedem cât durează pauza de masă în Primăria Târgu Mureș, controlată de aproape 20 de ani încoace de edilul Dorin Florea, conform unei note interne emise luni, 2 decembrie 2019. Adică ieri. Ce s-a schimbat și de ce ne consumăm timpul cu asta…

 

Modificarea, prin dispoziție de primar

 

În Primăria Târgu Mureș, perioada de repaus este stabilită de altceva decât contractul colectiv de muncă (sau dacă e inclusă în contractul colectiv de muncă, există alt normativ peste acesta – știm, pare o aberație normativă, poate pentru că este). Respectiv, aceste pauze ale angajaților sunt stabilite de Regulamentul Intern al Aparatului de Specialitate al Primarului și al Serviciilor Publice din cadrul Primăriei. Acest regulament poate fi modificat printr-o… dispoziție de primar. Adică, dacă edilul Florea visează ceva noaptea, pac!, trântește o dispoziție și modifică.

 

Bine, în Primăria Târgu Mureș, pauzele de masă și de repaus (pentru fumători, pauza de țigară) erau stabilite în septembrie 2016, numai că atunci, Florea tocmai preluându-și actualul mandat era mai permisiv. Așa că la finalul lunii trecute, pe când își repeta în oglindă speech-ul ocazionat de Ziua Națională (ăla cu patriotismul până-n pânzele albe ale ALDE), încărcat de emoție, a tras ș-o dispoziție prin care modifică programul pauzelor de masă (și de repaus).

 

N-ar fi fost nicio dramă, dacă cele fix patru pauze la care au dreptul angajații Primăriei n-ar dura câte 10 minute fiecare. Așadar, dacă vor să se hrănească, salariații din edificiul controlat de Florea trebuie să o facă pe repede înainte (un corn ș-un iaurt la foc automat și la treabă, nu la-ntins mâna), în fix 10 minute. Pot să execute această corvoadă (cred că așa o consideră primarul de Târgu Mureș) oricând doresc la următoarele ore: 9.30-9.40; 12.00-12.10; 13.50-14.00; 16.00-16.10).

 

OK, asta-i situația, cui nu-i convine să mânânce acasă, că Primăria nu-i restaurant și angajații trebuie să ia lumină direct de la sursă, adică de la Întâistător. Însă, pe lângă problema de bun-simț (adică, oricât de câine ești, nu poți să nu-i dai angajatului o jumătate de oră să se hrănească, măcar din omenie, sau poate și din motivul că nu-i sclav și nici șeful suprem nu e stăpân de sclavi) și cea de legalitate intervine și cea a dublei măsuri (care generează inechitate).

 

Adică primarul, însoțit de locotenenți, poate merge să servească prânzul (de multe ori pe banii publici ai orașului, din rezerva de protocol) la restaurantele din subordine, la cele din patrimoniul Primăriei închiriate unor terți (în Cetate, Casa Eminescu, Căsuța bunicii etc. – msnews deține imagini în acest sens și, evident, dovada dispoziției emisă de primarul Florea în 29 noiembrie 2019) și să-și facă siesta până râgâie, dar salariatul nu. Ca-n Orwell: unii-s mai egali decât alții. Practic, poftă bună, să vă fie de bine (c-a trecut pauza de masă).

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare