Obligația declarației locurilor de consum eliminată din legea prețului energiei

ENERGIE. Ministrul Energiei, Virgil Popescu a anunțat într-un mesaj publicat pe Facebook, că Guvernul va modifica legea care stabilește prețul energiei astfel încât va fi eliminată obligația de a depune o declarație pentru cei care au mai multe locuri de consum. Mesajul ministrului vine după ce PSD a transmis, într-un comunicat de presă, că va cere eliminarea declarației din Coaliție.
Astfel, prețul va fi plafonat pentru toate locurile de consum, inclusiv pentru cei care locuiesc în chirie, dacă se încadrează în plafoanele stabilite, de maximum 255 kWh.
Declarațiile vor trebui depuse în continuare de familiile cu cel puțin trei copii, familiile monoparentale și persoanele cu dizabilități care au nevoie de aparatură medicală pentru a beneficia de un preț de 0,68 lei/kWh, indiferent de consumul înregistrat.

“În ceea ce privește prevederea din legea aprobată de Parlament prin care românii cu mai multe locuri de consum au obligația de a da o declarație pe propria răspundere, vă anunț că situația este în curs de rezolvare. Încă de la finalul săptămânii trecute, premierul Nicolae Ciucă și-a trasat sarcina de a crea un proiect de ordonanță care să ELIMINEZE aceste declarații, astfel încât toți cetățenii să poată beneficia de tarifele plafonate indiferent de numărul de locuri de consum. Proiectul va fi finalizat și pus în transparență decizională în această seară, urmând să fie aprobat săptămâna viitoare, în ultima ședință de guvern din acest an”, scrie ministrul Popescu.

Anterior, PSD anunțase că va propune în coaliția de guvernare eliminarea “în regim de urgență” a reglementării privind depunerea unei declarații pe proprie răspundere în care să fie specificat locul de consum la care se acordă prețurile plafonate la energie electrică.

“Formularea legii este neclară, iar aplicarea ei ar introduce discriminări, mai ales în cazul locatarilor care se încadrează în limitele de consum pentru care se acordă prețuri mai mici la energia electrică. În același timp, o astfel de cerință creează probleme majore la nivelul furnizorilor de energie electrică în ceea ce privește gestionarea unui număr mare de declarații care ar trebui depuse într-un timp foarte scurt. Nu în ultimul rând, în forma sa actuală, regulamentul descurajează economisirea energiei pentru categorii largi de cetățeni, ceea ce contravine politicii stabilite la nivelul Uniunii Europene”, își justifică social-democrații propunerea de eliminare a regulamentului vizat”, potrivit unui comunicat al PSD transmis marți.

Obligativitatea depunerii unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere pentru a beneficia de un preț plafonat al energiei a stârnit nemulțumirea populației, oamenii fiind nevoiți să stea la cozi pentru a depune declarațiile până la sfârșitul anului, când va intra în vigoare noul regulament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare