Terenul arabil din România, mai scump decât în Franța. Unde se găsește cel mai scump hectar în UE

AGRICULTURĂ. “Pământul începe să aibă valoare“, spun fermierii. Însă reprezentanții unor asociații agricole cred că prețurile au crescut artificial, printre altele și din cauza agricultorilor care lucrează la negru și a speculatorilor imobiliari.

Preţul mediu al unui hectar de teren arabil în Uniunea Europeană în anul 2021 varia între 3.661 de euro în Croaţia şi 47.290 de euro în Luxemburg, arată datele publicate miercuri de Eurostat, potrivit Agerpres.

Însă Eurostat subliniază că această diferenţă este posibil să fie chiar mai mare, deoarece pentru 2021 nu sunt disponibile date pentru toate statele membre, iar în 2020 preţul mediu al unui hectar de teren arabil în Ţările de Jos a fost de 71.225 de euro. În cazul României, preţul mediu al unui hectar de teren arabil era de 7.601 euro anul trecut, în creştere faţă de 7.163 de euro în 2020.

Comparativ, preţul mediu al unui hectar de teren arabil în 2021 era de 6.096 de euro în Bulgaria, 5.940 de euro în Franţa şi 5.187 de euro în Ungaria. Alte state membre unde preţul mediu al unui hectar de teren arabil este mai mic decât în România sunt: Lituania, Estonia, Letonia, Slovacia şi Croaţia.

La nivel regional, conform datelor disponibile, cel mai mare preţ pentru un hectar de teren arabil se înregistra în regiunea Insulele Canare din Spania (cu o medie de 120.477 de euro pe hectar), iar cele mai mici preţuri în regiunea Ovre Norrland din Suedia (cu o medie de 1.882 de euro pe hectar).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare