OFICIAL – Când renunță administrația din Târgu Mureș la contractul cu Siletina: transportul public va fi efectuat de Transport Local SA

TRANSPORT LOCAL. Așa cum msnews v-a informat încă din urmă cu aproape 4 luni în urmă (respectiv la 28 iulie 2019, detalii AICI), administrația publică din Târgu Mureș renunță, după 18 ani, la contractul prin care a predat serviciul public de transport în comun firmei Siletina Impex, sereleul înființat de actualul consilier personal al primarului Dorin Florea, Claudiu Maior – ulterior, firma a fost vândută rudelor sale.

 

Așadar, Siletina este scoasă din schema împărțirii tortului financiar din pușculița orașului. Ca o piedică-n calea uitării, Serviciul Monitorizare al msnews ne-a reamintit că doar în primele 11 luni ale acestui an Primăria condusă de Florea a plătit firmei Siletina suma totală de aproape 23 de milioane de lei (exact: 22.991.727,38 lei – echivalentul a 4.844.033 euro, la cursul valutar cumulat de la momentul plăților, detalii AICI).

 

Printr-un proiect devenit Hotărâre a Consiliului Local, transportul în comun din Târgu Mureș va fi atribuit direct firmei municipalității Transport Local SA. Contractul de delegare a gestiunii serviciului de transport public local de persoane cu autobuze efectuat prin curse regulate pe raza administrativ-teritorială a municipiului Târgu Mureș prevede că acesta va avea durata de 6 ani, durată care poate fi prelungită, prin act adiţional, pe o perioadă de cel mult 3 ani.

 

Contractul intră în vigoare începând cu data de 1 aprilie 2020 (nu este o păcăleală, ci o obligație, conform HCL). Pentru primul an al contractului, rata profitului stabilită de părți este de 3,48% (nivel de profit rezonabil). Sigur, în România, activitatea de transport în comun nu este una care respectă regulile economice, fiind subvenționată (deci profitul e oarecum fals, cel mai mare cotizant aducător de venituri fiind chiar încasatorul redevenței, adică administrația urbei).

 

În Târgu Mureș, se plăteau din banii orașului călătorii gratuite sau subvenționate parțial (c-așa-i legea) pentru peste 36.700 de cetățeni (peste 28.000 de pensionari, peste 150 de foști deținuți politici, peste 50 de veterani de război, peste 150 de revoluționari, 3.400 de elevi, 4.600 de studenți, 350 persoane cu dizabilități).

 

SC Transport Local SA Târgu Mureş s-a înființat în primăvara anului 1995, ca urmare a transformării Regiei Autonome de Transport Călători Târgu Mureș în societate comercială. Firma este sub autoritatea Consiliului Local. În primăvara anului 2001, prin hotărârea Consiliului Local, Transport Local SA se asociază în participațiune (60% – 40%) cu sereleul Siletina Impex (creat de Claudiu Sergiu Maior – fost viceprimar, actual consilier personal al primarului – și ulterior vândut familiei sale).

 

Anul acesta, asocierea care a transformat transportul public din Târgu Mureș în cel mai deplorabil din toate municipiile reședință de județe din România a aniversat majoratul.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare