OFICIAL – După o acțiune care a durat trei zile și care a implicat specialiști ai Apelor Române din patru județe, unda de poluare de pe râul Mureș a fost neutralizată

POLUARE. Echipe ale Administraţiei Naţionale “Apele Române” au anunțat că astăzi, 16 aprilie, au reușit să neutralizeze unda de poluare de pe râul Mureş cauzată de Termocentrala Iernut. În vederea stopării şi neutralizării undei de poluare a fost solicitat sprijinul Administraţiilor Bazinale de Apă – Crişuri, Banat, Jiu, Olt şi Someş-Tisa, pentru a aproviziona suplimentar echipele de intervenţie cu materiale şi baraje absorbante.

 

Ieri, formaţiile de intervenţie de la SGA Hunedoara şi SGA Arad, cu sprijinul Formaţiei de Intervenţie de la ABA Crişuri au montat o salbă de trei baraje din rulouri absorbante dublate cu estacade pe o lungime de 100 metri la circa 25-30 de metri distanţă unul de celălalt în formă conică, în amonte de captarea de apă a termocentralei Mintia (judeţul Hunedoara). S-a intervenit cu materiale, granule şi prafuri absorbante pe zonele de liniştire dintre cele trei baraje create.

 

Prin această acțiune, desfășurată pe durata a trei zile, a fost evitat efectul transfrontalier al poluării, râul Mureş fiind inclus în acordul bilateral România – Ungaria. Pentru siguranţă, astăzi a fost montată o salbă de două baraje cu rulouri absorbante (primite de la ABA Banat) dublate cu estacade, în satul Căpruţa (jud. Arad), lângă Săvârşin, la circa 130 kilometri de localitatea Mintia.

 

Vă remintim că vineri, 13 aprilie 2018, la ora 12.40, s-a produs o poluare accidentală cu ulei mineral de transformator pe râul Mureş, la 100 metri în aval de Termocentrala Iernut (jud. Mureş), unitate din portofoliul Romgaz, cel mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România, cantitatea estimată fiind de circa o tonă.

 

msnews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare