OFICIAL – În acest an, licitație pentru actualizarea SF-urilor pentru Autostrada Tîrgu Mureș – Iași
PREGĂTIRE. Conform Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), în ultimul trimestru al anului se vor lansa procedurile de licitație pentru actualizarea studiilor de fezabilitate pentru autostrada A8 (Tîrgu Mureș – Ditrău – Târgu Neamț – Iași).
Anunțul a fost făcut de liderii asociațiilor civice care militează pentru realizarea proiectelor de infrastructură mare (Împreuna pentru A8, Moldova vrea autostradă și Asociația Pro Infrastructură – cele trei organizații participând la o întâlnire cu responsabilii CNAIR în care s-a dezbătut deblocarea proiectelor de autostradă care trebuie implementate în zona Moldovei).
Oficialii CNAIR au menționat că în acest moment se lucrează la documentația de atribuire (caietul de sarcini și restul actelor necesare) a lucrării de actualizare a SF-urilor pentru A8, licitația urmând să aibă loc “până spre finalul anului”.
Pregătirea tehnică (studiile de fezabilitate, aflate „în curs de realizare”, conform CNAIR) pentru autostrada Tîrgu Mureș – Iași – Ungheni (310,3 kilometri – concepută ca alternativă mai atractivă pentru traficul internaţional de tranzit dintre Coridoarele de Transport Pan-european IV şi IX), poate fi cofinanțată prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), a anunțat comisarul european Corina Crețu.
Nesfârșitul SF
Proiectul Autostrăzii A8 Tîrgu Mureş – Iaşi, care ar urma să lege Ardealul de Moldova (a fost denumită Autostrada Est-Vest), a fost blocat ca urmare a declanşării anchetei DNA referitoare la costul execuției.
În anul 2007, în vederea alegerii traseului optim, a fost realizat unui Studiu de Prefezabilitate – în valoare de 800.000 de euro. În 2009, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR) a dispus realizarea Studiului de Fezabilitate (SF) propriu-zis, pe trei tronsoane distincte: Târgu Mureș-Ditrău (91,6 km – întocmit de Search Corporation SRL), Ditrău-Târgu Neamț (118,1 km – întocmit de Iptana SA) și Târgu Neamț-Iași-Ungheni (100,6 km – întocmit de Inocsa SRL). Acest SF a costat 4 milioane de euro.
În iunie 2014, după ce Comisia Europeană a inclus traseul de autostrăzi Timișoara-Sebeș-Turda-Târgu-Mureș-Iași-Ungheni în noua rețea trans-europeană centrală de transport TEN-T Core, CNADNR a scos la licitație proiectul pentru revizuirea și actualizarea SF-ului pentru cele trei sectoare ale autostrăzii Târgu Mureș-Iași.
La sfârșitul lunii trecute, Guvernul Dăncilă (PSD & ALDE) a anunțat adoptarea primului pachet de investiții strategice care vor fi realizate în parteneriat public-privat, pachet în care au fost incluse și trei autostrăzi, printre care și Tîrgu Mureș – Iași (A8).
msnews