OFICIAL – Investigaţie privind trucarea a 11 licitații pentru delegarea serviciilor de salubrizare din județul Mureș

SALUBRIZARE TRUCATĂ. Consiliul Concurenţei a anunțat declașarea unei investigaţii privind o posibilă trucare a 11 licitaţii organizate, în perioada 2017-2019, de mai multe primării din judeţul Mureş pentru delegarea serviciilor de salubrizare.

 

Practic, investigaţia vizează o posibilă o posibilă înţelegere între trei companii, Sylevy Salubriserv SRL, Bissdog SRL şi Servicii Salubritate Bucureşti SA, pentru împărţirea contractelor de delegare a serviciilor de salubrizare pe teritoriul judeţului Mureş.

 

Sylevy Salubriserv este o firmă cu sediul în Ceuașu de Câmpie (foto mic dreapta), care le aparține influenților frați Ilyés (Ilyés Toth Alexandru, fost consilier județean UDMR, și Ilyés Dionisie, latifundiar și naș al primarului din Ceuaşu de Câmpie, Szabó József Levente). Până la bănoasele licitații pentru loturile de salubrizare din SMID Mureș, firma a fost administrată de copiii acestora, acum însă la timonă a trecut Ilyés Dionisie.

 

Bissdog SRL este o altă firmă cu sediul în Ceuașu de Câmpie, administrată de Godri Janos (52 de ani), un apropiat al fraților Ilyés. Servicii Salubritate Bucureşti (SSB) SA a fost înființată în vara lui 2000, iar acționarul majoritar (direct și indirect) este fostul senator PC Corneliu Pascu, unul dintre apropiații lui Dan Voiculescu, și cel care controlează și SC Iridex Group, care a câștigat contractul de operare a Centrului de Management de la Sânpaul. În limbajul economiei de tip interlop, relația SSB-Iridex respectă scenariul numit “La două mâini”: adică tu colectezi, tu depozitezi. În acționariatul firmei, până la sfârșitul lui 2004, figura și cântărețul Fizz (pe numele real Bogdan Croitoru), precum și mama acestuia, Doina Croitoru.

 

Consiliul Concurenței suspectează că firmele, printr-o practică anticoncurenţială, s-au înţeles asupra licitaţiilor pentru care să depună oferte, astfel încât să nu se concureze şi să câştige contractele la o valoare cât mai apropiată de cea maximă stabilită de autoritatea contractantă. În acest fel, primăriile au achiziţionat serviciile de salubritate la crescute artificial, preţuri mai mari decât cele obţinute dacă companiile s-ar fi concurat în mod real, a anunțat autoritatea pentru concurență.

 

În cadrul procedurii specifice de investigaţie, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile celor trei firmelor (autorizate de Curtea de Apel Bucureşti) și a ridicat documente care acum sunt în analiza autorității. Legea concurenţei interzice asocierea companiilor în scopul restrângerii concurenţei la procedurile de achiziţie publică.

 

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri, însă dacă colaborează cu autoritatea de concurenţă pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale acesteia.

 

Vali STOICA, Cătălin VISCHI

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare