OFICIAL – Paramedicii SMURD din Mureș rămân la ISU pe termen nelimitat: anul trecut, o decizie similară limita preluarea personalului la un an

DECIZIE. Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a semnat ordinul privind suplimentarea cu 338 de posturi la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi la structurile subordonate din judeţele Mureş, Arad, Hunedoara, Sibiu şi Maramureş.

 

Posturile vor fi ocupate prin preluarea personalului cu pregătire paramedicală (SMURD) de la administraţiile locale din cele cinci judeţe, care până acum erau finanțate din bugetele publice ale comunităților locale (de primării). În 2019, Parlamentul a aprobat decizia preluării personalul paramedical SMURD de ISU însă doar pentru un an. Acum, decizia este pe termen nelimitat. Personalul va fi preluat de unităţile teritoriale ale IGSU “după data de 15 decembrie 2020”.

 

Conform argumentației oficiale, măsura “are scopul de a creşte calitatea serviciilor şi intervenţiilor derulate de personalul specializat, în folosul comunităţilor”. În fapt, decizia a fost generată de faptul că autoritățile publice locale din cele cinci județe au semnalat că nu mai au bani să plătească pentru funcționarea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă.

 

Așa că, la nivel guvernamental s-a luat decizia ca echipajele de intervenţie (SMURD, cu personalul angajat cu pregătire paramedicală, specializat în acordarea primului ajutor calificat) să fie preluate de inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă.

 

În județul Mureș, prin această măsură se va asigura funcţionalitatea ambulanţelor în localităţile Târgu Mureş, Deda-Ibăneşti, Târnăveni și Sărmaşu, precum şi continuitatea activităţii inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din judeţele respective, fără a fi necesar ca personalul să desfăşoare cursuri de pregătire iniţială (aceasta este “o condiţie esenţială în cazul încadrării unor persoane fără experienţă”, a precizat conducerea Ministerului de Interne).

 

Andrada VLAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare