Mara Togănel

UPDATE – OFICIAL – Prefectul de Mureș, Cristina Mara Togănel, a fost eliberată din funcție și repusă în funcție după câteva ore: care este explicația

DECIZIE. În ședința de Guvern din dimineața de miercuri, 3 martie 2021, s-a hotărât eliberarea din funcție a prefecţilor din 37 de judeţe şi municipiul Bucureşti. Printre prefecții eliberați din funcție este și prefectul de Mureș, Cristina-Mara Togănel (PNL). Hotărârile de Guvern privind eliberările din funcţie a celor 37 de prefecți au fost deja publicate în Monitorul Oficial.

 

Mara Togănel a fost numită în funcția de prefect de Mureș în 6 ianuarie 2020. La acel moment, postul de prefect era vacant (din 10 decembrie 2019, când pesedistul Mircea Dușa, informat că urma să fie demis/eliberat din funcție, și-a anunțat demisia din funcția de prefect – în pofida acestui fapt, în aceeași zi el a fost eliberat din funcție prin Hotărâre de Guvern).

 

UPDATE. În ședința de Guvern de după-amiază, prefecții liberali eliberați din funcție în cursul dimineții au fost repuși în funcție. Ei vor depune din nou jurământul de credință joi, 4 martie 2021, după ora 13.30. De ce a fost necesară decizia, în contextul în care PNL a anunțat menținerea în funcție a prefecților săi? Pentru că, potrivit modificărilor aduse Codului administrativ, funcţia de prefect devine funcţie de demnitate publică (până acum era funcție de înaltă demnitate publică). Simplificat, prefecții au fost “retrogradați” din postura de înalți demnitari/funcționari publici, în postura de demnitari/funcționari publici.

 

Vali STOICA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare