Péter Ferenc , președintele CJ Mureș

OFICIAL – Prejudiciu de 1,1 milioane de lei cauzat de administrația județului Mureș: 83% din dauna financiară nu va mai fi recuperată niciodată

DAUNĂ FINANCIARĂ. În primăvara anului trecut, Camera de Conturi Mureș a efectuat tradiționalele acțiuni de audit financiar referitoare la activitatea pe 2018 al unor instituții administrative din județ. Exclusiv în privința activității Consiliului Județean Mureș (fără instituțiile din subordine), prejudiciul constatat de auditorii financiari ai statului depășește 1 milion de lei (exact: 1.098.000 de lei).

 

Cea mai mare parte (83%, respectiv 907.000 de lei) a prejudiciului cauzat bugetului județului Mureș a fost generată de dispoziții emise de președintele Consiliului Județean (CJ) Mureș, Péter Ferenc (UDMR).

 

Conform acestor dispoziții, angajații CJ Mureș au primit „drepturi salariale necuvenite”, respectiv: indemnizație de dispozitiv, suplimentul postului și suplimentul corespunzător treptei de salarizare. Fiecare dintre aceste trei sporuri este în cuantum de 25% din salariul de bază. Plata sporurilor a fost constatată ca fiind ilegală de auditorii Curții de Conturi Mureș.

 

Vestea bună este că acest prejudiciu creat bugetului județului Mureș de deciziile șefilor instituției administrative nu va fi recuperat niciodată. Nici nu mai e necesar. Ca o eroare scrisă pe tablă cu creta. Iei buretele, o ștergi și nu mai rămâne nimic incorect.

 

Cum se poate întâmpla una ca asta? Simplu, este… legal. Adică, în 2018, pesediștii au dat o lege (Legea nr. 78/2018) și, conform acelei legi, se poate exonera personalul plătit din fonduri publice de la plata unor sume reprezentând venituri de natură salarială. Practic e așa: se acordă ilegal niște sporuri salariale (consistente, fiecare de câte 25%!), vine Camera de Conturi, constată, președintele dispune exonerarea conform legii citate, end of story.

 

În fine, continuând constatările auditorilor Camerei de Conturi Mureș, cel de-al doilea prejudiciu (ca dimensiune financiară), cauzat de CJ Mureș bugetului județului este în cuantum de 132.000 de lei, bani care au fost plătiți nejustificat executantului lucrărilor de reparații capitale la Aeroportul Transilvania (“costuri suplimentare achitate nejustificat în perioada de suspendare a executării lucrărilor”). În timpul derulării auditului, a fost transmisă firmei o adresă în vederea recuperării banilor.

 

 

De asemenea, Camera de Conturi Mureș a mai constat și un prejudiciu de 59.000 de lei, bani plătiți nejustificat Inspectoratului de Stat în Construcții Mureș (s-a plătit o cotă din valoarea lucrărilor de la aeroport mai mare decât cea datorată), dar asta e deja o picătură-ntr-un pahar față de prejudiciul total.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare