OFICIAL – Procurorul DNA Târgu Mureș, Aurelian Ioan Ardelean, fost șef al procurorilor mureșeni, se pensionează la vârsta de 47 de ani

MAGISTRAȚI – PENSII SPECIALE. Procurorul DNA Târgu Mureș Aurelian Ioan Ardelean, delegat în primăvara acestui an (în perioada 17 mai – 16 noiembrie 2020) în funcţia de procuror şef al DNA Brașov, se va pensiona începând cu 1 ianuarie 2021, decretul de eliberare din funcție fiind semnat astăzi, 30 decembrie 2020, de președintele României, Klaus Iohannis.

 

Ardelean a lucrat timp de aproape 22 de ani ca procuror, intrând în magistratură în 22 mai 1998, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș. Fost șef (prim procuror) al Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș, Ardelean are acum vârsta de 47 de ani (s-a născut la 22 martie 1973, la Șimleu Silvaniei – jud. Sălaj), și a devenit procuror DNA în septembrie 2013.

 

În acest an, Ardelean a solicitat CSM recunoașterea gradului profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție înainte de încetarea activității la DNA, însă Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii i-a respins solicitarea, pentru că “acest grad nu a fost obținut prin  promovare, în condițiile legii”.

 

În acest an, mai mulți magistrați au ieșit la pensie pe fondul incertitudinilor privind pensiile speciale (oficial sunt numite pensii de serviciu, dar faptic sunt pensii speciale, pentru că sunt stabilite pe principii speciale, contrare principiului contributivității, ca în cazul majorității cetățenilor). Pensia specială din magistratură se calculează ca 80% până la 100% din veniturile brute (salariu + sporuri) ale ultimei luni de activitate, ceea ce înseamnă că un magistrat are pensia netă (în mână) mai mare decât leafa pe care o avea când muncea. Cât de mare?

 

În iunie 2020, valoarea medie a pensiei încasate de magistrații români era de 19.221 lei brut (pentru comparație, valoare medie a pensiei din sistemul public – de asigurări sociale de stat – este de 13,2 ori mai mică: 1.454 lei). Cine a făcut posibil asta? PSD, în 2004, în timpul Guvernului Adrian Năstase, pe vremea când ministru al Justiției era Rodica Stănoiu.

 

În plus, magistrații se pot pensiona după 25 de ani de profesie, indiferent de vârstă. Cine a făcut posibil asta? PNL&PD, în 2005, în timpul Guvernului Călin Popescu Tăriceanu, pe vremea când ministru al Justiției era Monica Macovei. Însă magistrații se pot pensiona și după 20 de ani de activitate. Cine a făcut asta?  Modificarea legislativă a fost făcută în perioada 2017-2018, de Guvernul PSD, ALDE şi UDMR în timpul modificărilor aduse legilor justiţiei.

 

* Foto: Inquam Photos / Octav Ganea (Courtesy Photo)

 

Cătălin VISCHI

2 comments
  1. Buna ziua si LA MULTI ANI !
    Din pacate dupa 30 de ani de asa zisa democratie, vedem zilnic aberatiile cu pensiile speciale. Ma intreb daca eu care am lucrat in conditii deosebite lao platforma din Tg Mures, nu as avea si eu pretentii de pensie speciala? Am lucrat in conditii mizere, cu toxicitate mare, iar domnii magistrati pot pleca in pensie la 20 -25 de ani activitate, eu nu am putut pleca doar dupa regulile statului pentru “palmasii de rand” adica pe baza contributivității, ori la ei asa ceva nu exista. Nu vreau sa discut despre faptul de cat castiga la negru(ar fi o suma colosala), dar haideti sa facem ordine in tara, cat ai contribuit atata sa primesti. Pensii speciale pentru ce ? Eu azi maine mor din cauza substantelor toxice inspirate timp de 40 de ani si ei bine merci pleaca in pensie la max.50 de ani. Este o aberatie sa speram ca se va remedia desi nu cred ca parlamentarii isi vor taia cracade sub picioare.

  2. Pensiile speciale si de serviciu sunt discriminatoare. Ca atare noul legislativ ar trebui sa le desfiinteze.Pensionarii ar trebui sa fie egali intre ei.Doar contributia la fondul de pensii trebuiei sa faca diferenta intre ei.Si asa diferenta traiului intre “pulime si speciali ” ar fi strigator la cer intrucat “” specialii” au fost “tratati special” si inainte de pensionare pe cand “pulimea” nu.Pulimea doar le platea ouale sparte.(milioane de euro pedeapsa dupa Hotaririle CEDO, imbogatiri nejustificate lasate nepedepsite,fuga din tara ale penalilor milionari,furturile din bani publici,sanctiunile venite de la UE pentru neinplementarea unor reguli privind poluarea aerului,depozitarea si prelucrarea gunoiul,furturile din patrimoniul forestier nepedepsite, furturile din banii primite de la UE pentru dezvoltarea tarii etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Articole Similare