OFICIAL – Producătorului de ceramică Cesiro SA, firmă cu peste 1.000 de angajați, i s-a aprobat intrarea în insolvență: bonus, detaliile hotărârii

0
1551

PROBLEME. Prezentat odinioară ca fiind “cel mai mare producător de ceramică de menaj din Europa”, Cesiro SA Sighișoara, societate care și-a început producția în anul 1957, producător pentru Tesco și Carrefour controlat de familia Covaciu (Cristian, Cosmin și Elena Covaciu), prin firma acesteia IPEC Alba Iulia, care deține 98,79% din capitalul social al firmei din mureșene, a intrat oficial în procedură de insolvență.

 

Hotărârea de deschidere a procedurii generale de insolvenţă a fost dispusă de Tribunalul Comercial Mureş, la cererea conducerii Cesiro SA. În acest moment au fost suspendate toate acţiunile judiciare, extrajudiciare sau măsurile de executare silită pentru realizarea creanţelor asupra debitorului sau bunurilor Cesiro. De asemenea, instanța a numit ca administrator judiciar provizoriu practicianul în insolvenţă CITR Filiala Cluj SPRL, cu o remunerație de 1.500 de lei + taxe.

 

Conducerii Cesiro SA i s-a menținut dreptul de administrare a activității și a bunurilor, însă doar sub supravegherea administratorului judiciar. Administratorul special va fi desemnat de adunarea generală a acţionarilor firmei Cesiro până cel târziu în 20 septembrie 2019, iar creditorii Cesiro trebuie să se înscrie la masa credală până în 25 octombrie 2019.

 

Instanța a mai stabilit ca până în 18 octombrie 2019, administratorul judiciar să întocmească raportul asupra cauzelor şi împrejurărilor care au dus la apariţia stării de insolvenţă a Cesiro SA, cu menţionarea persoanelor cărora le-ar fi imputabilă și cu concluzia privind posibilitatea redresării sau intrarea în faliment.

 

Cesiro SA este al doilea cel mai mare angajator din municipiul mureșean Sighișoara și al patrulea cel mai mare angajator din județul Mureș, în pofida faptului că anul trecut numărul angajaților a scăzut de la 1.136 la 1.053 de persoane. Deși anul trecut Cesiro a înregistrat o creștere cu 3% a cifrei de afaceri față de anul 2017, pierderile firmei au crescut de 10 ori, atingând pragul de 14,9 milioane de lei (cea mai mare pierdere netă din istoria companiei).

 

De mai mulți ani, conducerea companiei sighișorene a afirmat imposibilitatea creșterii capacității de producție din cauza lipsei de personal, iar anul trecut anunța că este în căutare de finanțări pentru a investi în automatizare şi a reduce dependenţa de forţa de muncă, fapt care s-a concretizat parțial prin montarea în unitatea de producție a unor roboți industriali.

 

De altfel, și firma-mamă, IPEC Alba Iulia a fost aproape complet robotizată, ajungând astăzi să producă peste 1% din producția mondială de farfurii și fiind unul dintre cei mai importanți furnizori de articole de menaj din ceramică pentru holdingul suedez IKEA.

 

Liviu DAMIANATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ