OFICIAL – Raportul anchetei: din focarul de gripă aviară din ferma din Ungheni au fost vânduți pui de găină în peste 2.200 de gospodării din județul Mureș

0
442

RAPORT – GRIPA AVIARĂ. Reprezentanţii Autorității Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) susţin că în urma verificărilor începute imediat după ce a fost suspicionată boala de gripă aviară în focar, la o fermă din orașul mureșean Ungheni, respectiv 3 mai 2021, au demarat o anchetă în urma căreia au descoperit că din loturile din care au provenit păsările prin care a fost introdusă boala au fost distribuite păsări în 37 de judeţe la peste 2.500 de gospodării ale populaţiei.

 

2.206 dintre gospodăriile care au cumpărat de la diverși mijlocitori pui de găină de o zi care proveneau din lotul cu gripă aviară de la ferma din Ungheni sunt de pe raza județului Mureș. ANSVSA a mai precizat că vânzarea păsărilor (pui de o zi) din loturile respective s-a făcut fără documentele legale privind sănătatea şi bunăstarea animalelor.

 

De asemenea, ANSVSA a precizat că au fost depistate 5 noi focare de gripă aviară în gospodării ale populaţiei (3 în județul Mureș și 2 în judeţul Harghita), probele fiind confirmate de către Laboratorul Naţional de Referinţă din cadrul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală. În urma anchetei epidemiologice a rezultat că atât focarul de la ferma din Ungheni, cât şi focarele secundare au apărut din cauza comerţului cu păsări realizat prin intermediari şi magazine de vânzare a păsărilor vii.

 

Vali STOICAATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ