OFICIAL – Târgumureșenii vor plăti cu 23,4% mai mult pentru salubrizarea menajeră, iar firmele din oraș, cu peste 18%

SALUBRIZARE. În municipiul Târgu Mureș au crescut tarifele de salubrizare (colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor menajere), decizia fiind oficializată în 28 februarie 2019, prin hotărârea Consiliului Local. Cele mai mari creșteri procentuale se înregistrează la tarifele pe care le va achita populația și cele achitate din bugetul local, de Primărie, pentru deșeurile stradale.

 

Cu cât cresc prețurile

 

Două variante au fost propuse de operatorul local de salubritate, Salubriserv, forul deliberativ aprobând varianta cea presupunea cea mai mare creștere. La persoanele fizice, tarifele de salubrizare vor crește procentual cu 23,4%, adică cu 1,31 lei/persoană/lună (cealaltă variantă presupunea o majorare cu 1,19 lei/lună/persoană). Respectiv, dacă până acum o persoană fizică plătea asociației de proprietari pentru colectare, transport şi depozitare deşeuri menajere 5,60 lei + TVA/lună, de acum va plăti 6,91 lei + TVA/lună, adică 8,22 lei/lună.

 

La persoanele juridice (firme, instituții, organizații etc.), tariful lunar crește cu 18,19%, de la 85,70 lei + TVA/lună, la 101,29 lei + TVA/lună, adică la un total de 120,53 lei/lună. Cea mai mare creștere se înregistrează în privința facturilor plătite din bani publici, adică cea plătită de Primăria Târgu Mureș pentru transportul şi depozitarea deşeurilor stradale, în acest caz majorarea este de 36,37%. Dacă până acum municipalitatea plătea 103,83 lei + TVA/tona de deșeuri, de acum încolo va plăti 141,90 lei + TVA/tona de deșeuri, respectiv 168,86 lei.

 

Motivația scumpirii

 

Operatorul de salubritate din municipiul Târgu Mureș, Salubriserv SA, susține că trebuie să-și majoreze tarifele serviciilor prestate pentru populație, agenți economici și instituții prin două argumente: introducerea unei contribuţii de 30 lei/tona de deşeuri depozitate la depozitul de la Sânpaul, aplicată, conform legii, de operatorul depozitului (asocierea de firme Iridex Group Import Export SRL & Servicii Salubritate Bucureşti SA) și majorarea a salariului minim pe economie de la 1.900 lei la 2.080 lei, impusă de Guvern.

 

Liviu DAMIAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare