OMV Petrom acuză taxe neașteptate costisitoare & reduceri voluntare de prețuri – dar raportează și profituri RECORD în T3/22

ENERGIE. Grupul energetic românesc OMV Petrom a raportat pentru T3/22 un profit înainte de impozitare de 5.302 milioane de lei, “semnificativ peste” (de aproape șapte ori mai mare) decât cel raportat în aceeași perioadă din 2021 (827 milioane de lei).
Impozitul pe profit s-a ridicat la 793 milioane lei, în timp ce rata efectivă de impozitare a fost de 15% în T3/22.

Rezultatul net atribuibil acționarilor societății-mamă a fost, în consecință, de 4.510 mil. lei, în creștere de la 696 mil. lei în aceeași perioadă a anului trecut.

Pentru întreaga perioadă ianuarie-septembrie, profitul net a fost de două ori mai mare: 9,2 mld. lei (1,8 mld. EUR).

Capitalizarea bursieră a OMV Petrom este de 25,6 mld. lei (puțin peste 5 mld. euro), adică nici măcar de trei ori mai mare decât profitul net obținut în primele trei trimestre ale anului.
Veniturile din vânzări consolidate ale companiei au crescut cu 170% față de anul precedent, la 18.667 mil. lei (3,7 mld. euro).

Compania a acuzat impozitele neașteptate costisitoare și efectele negative ale reducerii voluntare a prețului carburanților (jumătate din prețul de 0,5 lei pe litru convenit cu Guvernul).

Introducerea “taxei de solidaritate” [taxa pe profitul excepțional] începând cu 1 septembrie a avut, într-o singură lună, un impact negativ asupra rezultatelor OMV Petrom de 120 mil. euro pe segmentul de rafinare și marketing și de 110 mil. euro pe segmentul de explorare și producție, a anunțat Alfred Stern, șeful principalului acționar al companiei, grupul austriac OMV.

În același timp, respectarea voluntară de către OMV Petrom a reducerii prețului carburanților, prelungită până la sfârșitul anului, a afectat negativ rezultatele companiei românești, potrivit directorului general Christina Verchere, cu 50 mil. euro (4,5% din profitul net) în trimestrul al treilea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare